Vara se termină doar în calendar. Dacă v-aţi săturat de căldură, primiţi o veste proastă: luna septembrie va fi una călduroasă în România, cu temperaturi peste medie.

Meteorologii de la Centrul european de prognoză pe termen mediu din Anglia preconizează că şi după jumătatea primei luni de toamnă, în România se vor înregistra temperaturi de 31 de grade Celsius. Toamna va începe să se simtă abia din octombrie.

Chiar dacă, în general, septembrie va fi o lună secetoasă, este posibil ca în următoarele 30 de zile să ne confruntăm cu câteva fenomene meteorologice extreme, adică furtuni de vară cu caracter torenţial şi căderi de grindină. "Apa Mării Mediterane, Negre, Oceanul Atlantic este mai ridicată decât normal.  Vor fi formațiuni ciclonice care aduc ploi, furtuni de vară. Ploaie cu caracter torențial. Ploi scurte. Căderi de grindină", a declarat meteorologul Floriana Georgescu, pentru stirileprotv.ro.

Şi în octombrie va fi cald, dar spre sfârşitul lunii temperaturile vor scădea. Vremea se va mai răci în noiembrie, iar începând cu mijlocul lunii vom avea şi minime de 0 grade Celsius, dar şi ploi.

Un an record

Anul 2019 a fost încă de la începutul său foarte cald, pe întreaga planetă. Specialiştii cred că ar putea fi printre primii ani cei mai călduroşi de când se fac măsurători meteo, adică din 1880. În acest moment, cel mai călduros an este 2016.

De vină sunt schimbările climatice, explică meteorologii. "Fumul degajat care oxidează, sunt substanțe care se pot constitui în nuclee de condensare, care să schimbe regimul de temperatură în zone vaste ale continentului", a mai declarat Georgescu. Asta înseamnă că apar furtuni violente, pe care, în anumite cazuri, meteorologii spun că nu pot să le prevadă.