Papa Francisc a acceptat invitaţia autorităţilor statului şi a Bisericii Catolice din România şi va vizita, anul acesta, mai multe oraşe din România. Vizita va avea atât valenţe pastorale cât şi ecumenice, sub motto-ul "Să mergem împreună", care se adresează tuturor credincioşilor.

Potrivit unui comunicat de presă emis de către Pr. Francisc Ungureanu, secretar general al Conferinţei Episcopilor Catolici din România şi transmis redacţiilor bihorene de Episcopia Greco-catolică din Oradea, Suveranul Pontif va veni în ţară în perioada 31 mai şi 2 iunie, timp în care va ţine mai multe predici adresate credincioşilor atât catolici, greco-catolici cât şi ortodocşi, toate sub motto-ul "Să mergem împreună".

Pe parcursul celor trei zile, Suveranul Pontif va vizita oraşe din diferite părţi ale ţării, şi anume Bucureşti, Iaşi şi Blaj, dar şi sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc. 

"Sperăm ca prezenţa în România a Urmaşului Sfântului Petru să aducă României inspiraţia pentru a uni tot ceea ce e bun şi valoros în favoarea ţării şi a binelui comun. Să putem regăsi voinţa dialogului între Bisericile creştine bazat pe respectul alterităţii, care să unească energiile creştinilor în favoarea vieţii şi a valorilor fireşti ale Creaţiei lăsate de Dumnezeu", a transmis  Preafericitul Cardinal Lucian Mureşan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, şi Preşedinte al Conferinţei Episcopilor Catolici din România.

Mai multe detalii despre vizita papei în România vor fi publicate ulterior de către reprezentanţii papei de la Vatican.

Episcopii catolici din România anunţă că au primit cu bucurie şi recunoştinţă vestea vizitei Papei Francisc, îndemnându-i pe credincioşi şi pe toţi oamenii de bunăvoinţă să se unească în rugăciune pentru ca acest eveniment să aducă roade bogate în viaţa spirituală a creştinilor precum şi în favoarea binelui şi unităţii întregii societăţi româneşti.

Papa Francisc este cel de-al doilea papă care vine într-o călătorie pastorală  în România. Primul papă care a venit în ţară a fost Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea, fiind prima sa vizită făcută într-o ţară majoritar ortodoxă. La acea dată, mai exact mai 1999, papa s-a întâlnit cu Emil Constantinescu, preşedintele României de la acea vreme şi Preafericitul Patriarh Teoctist.