Poliţiştii şi procurorii ştiau cu mai bine de trei ore înainte să descindă în curtea bărbatului care e suspectat că a omorât-o pe adolescenta Alexandra Măceşanu, de doar 15 ani, că ea s-ar putea afla acolo, alături de cel care o răpise.

A confirmat-o chiar şeful Poliţiei Române, Ioan Buda. În acest caz, adjunctul IPJ Olt a fost demis din funcţie.

Pe de altă parte, reprezentanţii Serviciului de Telecomunicaţii Speciale se scuză, spunând că nu au putut spune cu precizie locaţia din care au provenit apelurile la 112, dar că a furnizat "zona primară de localizare", zonă în care s-a aflat şi casa presupusului ucigaş, George Dincă.

"Am aflat locaţia la 2.30 - 3 dimineaţa"

Poliţia a aflat între ora 2 şi 3 dimineaţa adresa din Caracal la care era ţinută Alexandra Măceşanu, tânăra dispărută din Olt, însă a aşteptat să se facă 6 dimineaţa până să intervină, a recunoscut, la Antena 3, şeful Inspectoratului General al Poliţiei Române, Ioan Buda.

"Am aflat locaţia la 2, 2 şi jumătate, 3 dimineaţa", a spus Buda la Antena 3, care a declarat apoi că poliţiştii au cerut mandat, care a fost dat pentru ora 6 dimineaţa.

Întrebat de moderatoare dacă oamenii legii au stat pur şi simplu în faţa casei în care se afla victima, Buda a spus că nu au stat, ci "au supravegheat casa". 

Ioan Buda a dat vina pentru această situaţie pentru "un vid legislativ", dar a recunoscut că existe legislaţie care săle permită poliţiştilor să intervină atunci când cineva este în pericol.  

Articolul 27 din Constituţia României le permite oamenilor legii să intre în reşedinţa unei persoane, fără voia ei, pentru "înlăturarea unei primejdii privind viaţa, integritatea fizică sau bunurile unei persoane", scrie Republica.ro. 

E posibil ca fata să fi fost în viaţă... 

Procurorul general al României, Bogdan Licu, a declarat la Digi 24 că felul în care au acţionat poliţiştii şi procurorii trebuie investigat. 

"A trecut o perioadă lungă, câteva ore, din momentul în care a fost identificată locaţia în care se afla asasinul până în momentul în care s-a efectuat percheziţia. Constituţia României permite ca atunci când viaţa unei persoane este pusă în pericol să se poată interveni de către organele statului fără autorizaţia judecătorului. Aici trebuie să vedem ce s-a întâmplat", a spus Bogdan Licu.

"E posibil ca în această perioadă fata să fi fost în viaţă", a afirmat procurorul general.

Merită precizat că în urma eşecului de a o găsi pe tânăra Alexandra în viaţă, adjunctul IPJ Olt, Nicolae Eugen Alexe, a fost demis. 

"Şi vecinii auzeau ţipete"

Tot la Antena 3, unchiul fetei, Alexandru Cumpănaşu, şeful ONG-ului Coaliţia Naţională pentru Modernizarea României, a acuzat Poliţia şi Parchetul că nu au acţionat, deşi ştiau că fata este în casă.

"Stăteau ca nişte nemernici la poartă. Şi vecinii auzeau ţipete", a declarat Cumpănaşu. "Au stat la poarta aia în timp ce era masacrată în casă şi oamenii ăştia ştiau acest lucru", a continuat acesta.

Explicaţiile STS

După cum se ştie, Alexandra a sunat de trei ori la numărul de urgenţă 112 şi a petrecut minute-n şir încercând să le explice salvatorilor unde se află.

Unele surse citate de adevarul.ro susţin că în jurul orei 4 din locuinţa ucigaşului s-ar fi auzit "Lasă-mă că mă omori!", iar vecinii au sunat la 112.

Poliţiştii au descins vineri-dimineaţă la o locuinţă din municipiul Caracal, în dosarul deschis în urma dispariţiei adolescentei Alexandra Măceşeanu. La adresa percheziţionată s-ar fi găsit, într-un incinerator artizanal, oase calcinate, despre care poliţiştii vor să afle dacă sunt umane şi dacă ar aparţine celor două fete dispărute.

Dispariţia fetei a fost anunţată de părinţii acesteia miercuri-seara, 24 iulie. Adolescenta, care a plecat din Dobrosloveni cu o maşină de ocazie, nu a mai putut fi contactată pe telefonul mobil. 

Poliţiştii îi acuză pe angajaţii Serviciului de Telecomunicaţii Speciale că au localizat greşit apelul fetei de 15 ani din Caracal care a cerut ajutor la 112 şi i-au trimis la adrese greşite, pierzând astfel timp preţios, scrie Digi24.ro.

STS a dat replica şi explică printr-un comunicat ce poate face tehnologia de localizare, oferind şi o hartă în acest sens. STS lasă de înţeles că poliţia a preluat greu apelul disperat al fetei.

"Prin apelarea numărului de urgenţă 112 este furnizată şi disponibilă în mod automat informaţia de localizare transmisă de operatorul reţelei publice mobile. Zona primară de localizare este reprezentată sub forma unui unui cerc sau sector de cerc, aşa cum se poate observa în imaginile de mai jos. În cazul de faţă, victima a fost găsită în zona afişată, la limita inferioară a acesteia", spune STS.

Digi24.ro aminteşte că poliţiştii au avut nevoie de mai bine de 18 ore să descindă la adresa corectă, după ce tânăra de 15 ani a sunat la 112 pentru a reclama că a fost răpită.

Preşedintele Klaus Iohannis a spus că este "revoltat" de ceea ce s-a întâmplat la Caracal şi va solicita în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, care va avea loc marţi, 30 iulie a.c., o anchetă completă privind modul în care a acţionat în acest caz fiecare instituţie responsabilă.

Premierul Viorica Dăncilă a reacţionat la rândul ei şi a cerut "elucidarea de urgenţă" a acestui caz.

Citeşte şi:

Caz îngrozitor: Două adolescente răpite în Caracal au fost ucise, tranşate şi dizolvate în acid. Una dintre ele a sunat la 112 degeaba (FOTO)