Cu trei zile înainte de alegeri, UDMR a întors spatele PSD-ALDE. Profitând de escaladarea scandalului legat de cimitirul de la Valea Uzului, Kelemen Hunor a declarat că, începând de joi, UDMR nu va mai susţine nici o iniţiativă sau măsură a Guvernului, iar protocolul de colaborare cu PSD-ALDE rămâne fără obiect.

Hotnews, care a anunţat încă din prima parte a zilei intenţia UDMR, scrie că este prima oară în ultimii 29 de ani când UDMR recurge la un asemenea gest, de a rupe alianţa cu partidul aflat la guvernare.

Din câte se pare, liderii Uniunii sunt îngrijoraţi de semnalele dure primite de la electoratul maghiar cu privire la alianţa cu PSD şi, mai ales, de compromisurile făcute prin slăbirea legislaţiei penale, în beneficiul lui Dragnea and Co.

Liderii UDMR sunt nemulţumiţi de faptul că mai multe înţelegeri punctuale nu au fost îndeplinite, iar colaborarea cu social-democraţii a afectat potenţialul electoral al UDMR în mod serios.

Potrivit analizelor interne, confirmate şi de sondajele de opinie, este posibil ca Uniunea să nu obţină 5% la alegerile europarlamentare. 

Potrivit Hotnews, UDMR intenţiona să rupă protocolul cu PSD-ALDE imediat după europarlamentare. Scandalul privind Cimitirul de la Valea Uzului a devenit, însă, pretextul care a putut grăbi decizia, înainte de alegeri, astfel încât liderii Uniunii să mai poată încerca să "vândă" electoratului gestul politic.

În ieşirea publică de joi, Kelemen Hunor a declarat că Guvernul nu a făcut nimic pentru a preveni agravarea situaţiei legate de cimitirul din Valea Uzului, iar autorităţile i-ar fi tratat pe etnicii maghiari ca pe nişte "cetăţeni de rangul doi".

Kelemen a amintit că Poliţia din Bacău a efectuat percheziţii la domiciliul viceprimarului din Sânmartin şi la Primăria Sânmartin, viceprimarul fiind dus la audieri "în condiţiile în care nu a fost nimeni tras la răspundere până acum pentru distrugerea şi profanarea mormintelor soldaţilor maghiari din cimitirul din Valea Uzului, respectiv pentru incitare la ură interetnică".

Şeful UDMR a reclamat că "autorităţile nu s-au sesizat din oficiu nici în legătură cu abuzul primarului din Dărmăneşti, care a contribuit la escaladarea evenimentelor", permiţând executarea lucrărilor de construcţii ilegale pe mormintele ostaşilor căzuţi în Valea Uzului" şi construind cruci de beton "fără autorizaţie, din bani publici şi pe suprafaţa altei localităţi".

Toate acestea s-ar încadra în opinia liderului Uniunii la infracţiunile de profanare de morminte şi abuz în serviciu. 

"Luând toate acestea în considerare, începând de astăzi UDMR nu va susţine nici o iniţiativă sau măsură a Guvernului. Până la soluţionarea situaţiei cimitirului din Valea Uzului, protocolul de colaborare între UDMR şi coaliţia PSD-ALDE rămâne fără obiect", a concluzionat Kelemen.