Papa Francisc a fost primit cu bucurie, vineri, în Bucureşti de zeci de mii de credincioşi. Dacă în timpul întâlnirilor oficiale a păstrat o mină serioasă, Suveranul Pontif le-a zâmbit şi a salutat mulţimile adunate în mai multe zone ale Capitalei pentru a-l vedea fie şi în treacăt.

Pentru a-l proteja, au fost luate măsuri extreme de securitate. 

În prima parte a zilei, Papa Francisc a folosit o maşină Dacia Logan pentru a se deplasa. Tot el a atins un subiect sensibil, cel al românilor plecaţi la muncă şi stabiliţi în străinătate, cărora a spus că le aduce un "omagiu". 

Pentru "fiii şi fiicele României"

Capul Bisericii Catolice şi al statului Vatican a vizitat Palatul Cotroceni, unde a fost primit de preşedintele Klaus Iohannis.

"Sunt bucuros să mă găsesc în frumoasa dumneavoastră ţară, la 20 de ani de la vizita Papei Ioan Paul al II- lea şi când ţara dvs deţine preşedinţia Consiliului UE, la 30 de ani când ţara dvs s-a eliberat de la regimul comunist", a declarat Papa Francisc, într-un discurs ţinut la Palatul Cotroceni.

Sanctitatea Sa a făcut referire şi la românii din Diaspora. "Aduc un omagiu sacrificiului fiilor şi fiicelor României care, prin cultura lor, prin patrimoniul valorilor şi al muncii lor, îmbogăţesc ţările în care au imigrat, iar prin roadele efortului lor îşi ajută familiile rămase în patrie. (…) Pentru a înfrunta dificultăţile acestei noi faze istorice, pentru a identifica soluţii eficiente şi a găsi puterea de a le pune în practică, trebuie să se intensifice colaborarea pozitivă a forţelor politice, economice, sociale şi spirituale. Este nevoie ca toţi să mergem împreună şi să îşi propună ferm să nu renunţe la vocaţia cea mai nobilă la care statul trebuie să aspire: să se îngrijească de binele comun al poporului său", a spus Suveranul Pontif.

"A merge împreună ca mijloc de construire a istoriei, impune nobleţea de a renunţa la ceva din propriile năzuinţe sau din interesul personal în favoarea unui plan mai amplu astfel încât să se creeze o armonie care să permită înaintarea sigură spre ţeluri comune. În felul acesta, se poate construi o societate care să-i includă pe toţi, în care fiecare, punându-şi la dispoziţie propriile talente şi competenţe, printr-o educaţie de calitate şi prin muncă creativă, participativă şi solidară, să devină protagonist al binelui comun. O societate în care cei mai slabi, cei mai săraci şi cei mai din urmă să nu fie consideraţi indezirabili, "obstacole" care ar împiedica "maşina" să meargă, ci cetăţeni şi fraţi trebuie complet integraţi în viaţa civilă", a mai spus Papa.

"Tatăl Nostru" în latină, "Hristos a Înviat!" în română

Ulterior, Suveranul Pontif a avut o întâlnire privată cu prim ministrul Viorica Dăncilă. Apoi, Sanctitatea Sa a ajuns la Patriarhie pentru o întâlnire cu Preafericitul Daniel, şeful Bisericii Ortodoxe Române.
(foto: EPA-EFE)

Papa Francisc a vizitat, ulterior, Catedrala Naţională, unde a spus şi rugăciunea Tatăl Nostru, în latină. 

"Aş dori să-mi exprim recunoştinţa şi emoţia de a mă afla în acest templu sfânt care ne adună în unitate. Isus i-a chemat pe fraţii Andrei şi Petru să-şi lase mrejele ca să devină împreună pescari de oameni. Chemarea proprie nu este completă dacă lipseşte chemarea fratelui. Astăzi, stând alături, dorim să înălţăm împreună, din inima ţării, rugăciunea comună 'Tatăl Nostru'. Ea sintetizează identitatea noastră de fii şi astăzi, în mod deosebit, de fraţi care se roagă unul lângă celălalt", a spus, în discursul său, oaspetele.

Tot Papa Francisc a atras atenţia asupra mirajului consumerismului. "Evoluţia lumii e dictată de logica banului, a intereselor şi a puterii. Cufundaţi în consumerismul din ce în ce mai sălbatic care ne amăgeşte cu strălucirea sa scânteietoare, dar efemeră, ajută-ne, Tată, să credem în ceea ce ne rugăm: să renunţăm la avantajele comode ale puterii, la ispitirile înşelătoare ale mondenităţii, la aroganţa goală a autosuficienţei, la ipocrizia preocupării pentru aparenţe". 

Merită precizat că atât la intrarea cât şi la ieşirea din catedrală, Suveranul Pontif a salutat credincioşii în limba română, cu "Hristos a Înviat!". Papa Francisc a primit cadou de la Patriarhul Daniel o icoană făcută în mozaic care-l reprezintă Sfântul Apostol Andrei. 

Dacia şi Papamobil. Măsuri extreme de securitate

Dacă până la vizita la Catedrala Naţională, Papa Francisc a ales să fie transportat cu o maşină Dacia Logan, în care s-a aşezat la un moment dat chiar în faţă, lângă şofer, salutând mulţimile din Bucureşti, de acolo a urcat într-un papamobil marca Isuzu, care l-a purtat până la Catedrala romano-catolică Sfântul Iosif, unde a oficiat o slujbă.

La coborârea din papamobil, capul Bisericii Catolice a fost aplaudat minute în şir de mulţimea adunată acolo.

După slujbă, când Papa Francisc a ieşit din Catedrală, peste Bucureşti s-a abătut o ploaie torenţială. În ciuda acestui lucru, Suveranul Pontif a urcat în papamobilul parţial descoperit şi-a continuat drumul prin Capitală, salutând oamenii.

Pe tot parcursul zilei de vineri, şeful Bisericii Catolice a fost protejat de un număr impresionant de gărzi de corp şi forţe de ordine, unii dintre aceştia deplasându-se chiar pe jos pe lângă Dacia şi ulterior Isuzu în care se afla Papa. Potrivit G4media.ro, măsurile de securitate pentru vizita Papei Francisc în România sunt fără precedent, dispozitivul de protecţie fiind mai mare decât al unui şef de stat.

Aceeaşi sursă scrie că echipe de lunetiști au supravegheat şi protejat traseul, echipe antiteroriste au fost amplasate în puncte-cheie, iar în coloana Papei s-a aflat şi o mașină blindată pusă la dispoziție de către SPP.

Conform Adevărul.ro, în total la evenimentele publice dedicate vizitei Papei Francisc ar fi participat 150.000 de persoane.

(foto: Libertatea.ro)