Opoziţia a încercat să profite miercuri de faptul că după plecarea din PSD a patru deputaţi coaliţiei pe care a format-o împreună cu ALDE acesteia îi lipsesc doi deputaţi pentru a fi majoritară, schimbând conducerea Camerei printr-un vot care, însă, nu a fost validat.

PNL a cerut prin vocea Ralucăi Turcan revocarea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor a lui Liviu şi a lui Florin Iordache din poziţia de vicepreşedinte, acesta refuzând să supună la vot solicitarea, astfel că opoziţia a acuzat coaliţia că nu mai are majoritate, iar vicepreşedintele liberal Marilen Pirtea a preluat şedinţa şi a obţinut prin vot demiterea lui Dragnea.

Precedentul Roberta Anastase

Iordache, care a condus iniţial şedinţa în locul unei colege care fusese convocată pentru audieri la DNA, a refuzat să predea conducerea acesteia lui Pirtea, chiar dacă Turcan l-a atenţionat că nu putea prezida lucrările unei reuniuni în care se ceruse revocarea sa, alături de cea a lui Dragnea.

Pentru a-şi motiva refuzul, Iordache a afirmat că propunerea de revocare o putea face, potrivit regulamentului Camerei, doar grupul care a făcut şi propunerile pentru cele două funcţii, adică PSD. „Revocarea mea, cât și a președintelui se poate face la solicitarea grupului parlamentar din care provin. (...) Nu supun la vot, să faceți ce vreți”, a spus Iordache.

Opoziţia a replicat că de fapt plenul Camerei este suveran, iar în 2012 Roberta Anastase (PDL) a fost schimbată din funcţia de preşedinte tocmai în baza acestui articol din regulament. „Dacă aveţi majoritate, supuneţi la vot! Dacă nu, înseamnă că deţineţi această conducere abuziv! Propunerile sunt: prelungirea programului de lucru cu o oră, sistarea dezbaterilor generale pe subiectul introducerii altor puncte pe ordinea de zi, să conducă această şedinţă vicepreşedintele Marilen Pirtea, vă solicit domnule Iordache să spuneţi dacă puteţi sau nu conduce această şedinţă”, l-a somat Raluca Turcan pe Florin Iordache.

Ponta: Dragnea s-a ascuns în buncăr!

Fostul premier Victor Ponta, acum preşedinte al partidului Pro România, s-a alăturat şi el PNL, USR şi PMP, criticând faptul că, aşa cum procedează de cele mai multe ori, Liviu Dragnea nici măcar nu a participat la şedinţă, ci şi-a „trimis trupeţii” să-i apere poziţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

„Va fi o bătălie de mai lungă durată, vor mai veni colegi parlamentari şi la Pro România. La un moment dat vom reuşi să avem la Camera Deputaţilor un preşedinte care să existe (n.r.- aluzie la faptul că Liviu Dragnea nu a venit în şedinţa de plen şi nu conduce şedinţele). Dragnea stă închis în buncăr şi nici măcar nu vine să-şi susţină punctul de vedere. Trimite nişte trupeţi“, a spus Ponta.

Liberalul Gigel Ştirbu a acuzat şi el absenţa lui Dragnea, punctând: „În Egiptul Antic, faraonul era îngropat cu slugile sale. Ce se întâmplă azi aici e o prefaţă a ceea ce se va întâmpla”.

Dragnea şi Iordache, doi „foşti”

La un moment dat, deşi Florin Iordache nu voia să părăsească scaunul de preşedinte de şedinţă, Marilen Pirtea a supus la vot să preia conducerea şedinţei şi apoi a supus la vot propunerea, opoziţia anunţând apoi revocarea celor doi de la şefia Camerei.

„Astăzi s-a văzut că majoritatea nu mai există”, a spus preşedintele USR, Dan Barna, adăugând că în aceste condiţii „moțiunea de săptămâna viitoare devine cu adevărat o moțiune importantă”. Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a spus şi el că „în acest moment, Liviu Dragnea și Florin Iordache sunt foști lideri ai Camerei Deputaților”.

„O zi tristă”, mâna lui Iohannis

Ulterior, Florin Iordache a declarat că „a fost o zi tristă în Parlamentul României, din dorinţa de a schimba nişte persoane s-a mers prea departe. Toate lucrurile trebuie să respecte nişte norme minimale, Constituţie, regulament. (...) Am constatat astăzi încălcarea regulamentelor.  (...) Toate trebuie făcute cu respectarea regulamentului.

La rându-i, Lia Olguţa Vasilescu a acuzat un presupus aranjament pus la cale de preşedintele Klaus Iohannis, afirmând că un deputat PNL i-ar fi spus lui Iordache să se ridice de pe scaun şi l-a invitat să discute la telefon cu preşedintele României. „Domnului Iordache i s-a solicitat de un deputat PNL să se ridice de pe scaun că şi-a făcut treaba şi să i-l dea la telefon pe domnul Iohannis. Domnul Neagu a fost, puteţi să îl întrebaţi pe el. Nu cred că se fac astfel de glume, e clar că sunt şi alte forţe în afara Parlamentului. Vă rog să îi întrebaţi pe amândoi. Ideea a fost „te rog frumos să te ridici de la prezidiu şi să preia şedinţa celălalt vicepreşedinte””, a spus fostul ministru al Muncii, propusă de PSD să preia acum Ministerul Dezvoltării Regionale.

Dragnea: Statul Paralel e disperat!

După mai multe ore, Liviu Dragnea a apărut în Cameră şi a declarat că încercarea de a fi lăsat fără şefia acesteia este o nouă lovitură disperată a „Statului Paralel”: "Nu e prima dată când încearcă. (...) O încercare disperată şi eşuată de a prelua cu japca o instituţie a statului. Aşa vor sa ia cu japca şi Guvernul. Vor să ia cu japca şi Parlamentul. Adica dincolo de lege şi forţând legea. Aşa vor să ia şi Romania. Ăsta e stilul lui Iohannis, aşa cum a luat şi casele din Sibiu, aşa vrea să ia şi instituţiile care îl deranjează. Ăsta e preşedintele nostru Iohannis. Nu se întâmplă nimic fără coordonarea lui Iohannis”, a spus Dragnea.

El a mai sustinut că de mai multă vreme unii liberali se lăudau că au un plan de "Oscar" pentru această perioadă. „De câteva săptămâni bune o parte dintre liberali şi unii foşti membri PSD se tot lăudau cu faptul că îl au în spate pe Iohannis, care impinge lucrurile şi îi încurajează să se mobilizeze să dea jos Guvernul. Plus ce am auzit azi de la Florin Iordache. Nici eu, nici el nu ştim dacă acel deputat a spus adevărul. Că i s-a propus lui Florin Iordache să se ridice de pe scaun, că aia era problema. Şi că dacă va face acest lucru „te vom pune preşedintele PSD-ului”. Că cel de la PNL o fi spus de la el, asta nu avem de unde să ştim", a zis Dragnea.