Un bărbat de 53 de ani din Galaţi a încetat din viaţă răpus de gripă, acesta fiind primul deces din sezonul rece 2018 - 2019 confirmat de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

A început în Bucureşti şi Braşov...

Potrivit anunţului făcut de CNSCBT, citat de stirileprotv.ro, victima suferea şi de alte afecţiuni şi nu era vaccinată. Primele focare de gripă au fost înregistrate în Bucureşti şi Braşov. De la începutul sezonului au fost confirmate 67 de îmbolnăviri din care 11 cu virusul AH1 şi 19 cu virusul AH3.

La nivel naţional numărul total de infecţii respiratorii acute se ridică la aproape 40.000.

Pentru a preveni îmbolnăvirile medicii recomandă pacienţilor să folosească în spaţiile aglomerate măşti din pânză care să le acopere gura şi nasul şi să se spele cât mai des pe mâini pentru a preveni contactarea virusului.

Chiar dacă perioada optimă de vaccinare din lunile octombrie şi noiembrie a expirat imunizarea este posibilă şi inclusiv în prezent cu condiţia ca aceasta să se facă sub supravegherea medicului.

129 de decese

Conform statisticilor oficiale până la sfâşitul anului trecut au fost vaccinate antigripal, cu ser distribuit de Ministerul Sănătăţii, 1,2 milioane de persoane.

În precedentul sezon rece, la nivel naţional gripa a provocat peste 1.700 de îmbolnăviri şi 129 de decese.

Deşi conform sondajelor oficiale 52% din români se declară în favoarea vaccinării antigripale aproape 60% din populaţie nu s-a vaccinat niciodată iar 5% din repondenţi au declarat că nici nu aveau cunoştinţă de existenţa vaccinurilor antigripale.