33 de lideri PSD au semnat o scrisoare prin care cer convocarea Comitetului Executiv Naţional şi, implicit, înlocuirea lui liviu Dragnea de la şefia partidului. Liderul PSD Liviu Dragnea a anunţat că este dispus să îşi dea demisia, dacă i se va cere acest lucru.

Potrivit Digi24.ro, scrisoarea liderilor PSD ar putea fi depusă în zilele următoare la sediul PSD. De scrisoare ştiu şi Liviu Dragnea, şi apropiaţii acestuia. Ei ştiu că sunt cel mult 18 lideri care au semnat-o. Lucrurile sunt în desfăşurare, se poartă discuţii, fiecare tabără încearcă să-şi găsească susţinători, arată Digi24.

În tabăra celor nemulţumiţi sau care au intrat în conflict cu Liviu Dragnea se numără liderii organizaţiilor din Giurgiu, Vaslui, Brăila, Constanţa, Dâmboviţa, Bucureşti, Ilfov, Olt, Vrancea, Argeş, Buzău, Caraş Severin, Timiş şi a trei organizaţii de sector din Bucureşti.

Nu există o majoritate confortabilă care să-i pună probleme lui Liviu Dragnea, pentru că nu se discută încă de cine ar fi cel care ar trebui să preia conducerea partidului, în cazul în care Liviu Dragnea va pleca. Şi aici apar nemulţumiri, pentru că sunt lideri ai PSD care nu ar accepta ca Mihai Tudose, de exemplu, fostul premier al României, să preia frâiele partidului, şi n-ar agrea-o nici pe Gabriela Firea, care a intrat în conflict deschis cu liderul PSD, arată sursa citată.

Liviu Dragnea a anunţat că este dispus să îşi dea demisia, dacă i se va cere acest lucru. Preşedintele PSD şi al Camerei Deputaţilor a făcut acest anunţ în şedinţa la care au participat primarii de sectoare, premierul Viorica Dăncilă şi o parte dintre miniştri, potrivit surselor Digi24. 

În aceste zile, adică miercuri şi joi, Marian Neacşu, secretarul general al partidului, a anunţat că va avea o serie de întâlniri cu liderii din teritoriu, dar nu pentru nemulţumirile din partid, ci pentru organizarea referendumului care va avea loc luna viitoare.

Războiul deschis din PSD a început la reuniunea Comitetului Executiv al PSD la Neptun, în urmă cu două săptămâni, când au existat discuţii dure între mai mulţi lideri importanţi ai PSD şi Dragnea. Atunci, Gabriela Firea, unul dintre cei mai importanţi oameni în partid, l-a atacat dur pe liderul social democrat Liviu Dragnea pentru că îi ia apărarea ministrului de Interne, Carmen Dan.

Sursa citată mai scrie că Dragnea a precizat în repetate rânduri că va pleca din fruntea partidului dacă nu va mai avea sprijinul colegilor din PSD. În 2017, după ce premierul de la acea vreme, Sorin Grindeanu, i-a cerut demisia, Liviu Dragnea declara că a vorbit cu colegii din CEx şi că nu se pune problema unei demisii. "Eu nu am cum să dau curs acestei cereri. Eu i-am întrebat pe colegii mei, chiar în Comitetul Executiv, dacă se pune problema să demisionez. Preşedintele unui partid nu acţionează niciodată în acest fel", spunea liderul PSD.