Cartelele prepay se vor vinde doar cu buletinul de la 1 ianuarie 2020, iar cuantumul amenzilor pentru apelurile false la 112 va creşte, amenda fiind între 1.500 şi 5.000 de lei.

Guvernul a adoptat marţi o Ordonanţă de Urgenţă ce prevede modificarea şi completarea legislaţiei pentru a permite asigurarea unui răspuns cât mai rapid, localizarea şi gestionarea informaţiilor de către autorităţi în momentul în care un cetăţean apelează serviciul de urgenţă.

Doar cu buletinul

Noile reglementări au fost prezentate, la finalul şedinţei Executivului, de către purtătorul de cuvânt Nelu Barbu, potrivit hotnews.ro.

Conform noului act normativ, furnizorii de telefonie mobilă au obligaţia de a colecta datele de identificare ale utilizatorului cartelei SIM, atunci când cumpărătorii cer o astfel de cartelă.  

Decizia va intra în vigoare anul viitor la 1 ianuarie şi va fi obligatorie pentru cei care cumpără cartele preplătite după această dată. "Pentru îmbunătăţirea localizării persoanei care solicită apelurile de urgenţă, prin acest act normativ, se instituie obligaţia furnizorilor de servicii de telefonie mobile, pentru care plata se face în avans, de a utiliza serviciul numai după ce au colectat datele de identificare ale utilizătorului cartelei SIM", a spus Barbu, potrivit site-ului menţionat.

De asemenea, până la 1 septembrie 2020, cei care au cumpărat cartele anterior aplicării deciziei trebuie să-şi prezinte datele de identificare. De la această dată, cei care nu respectă obligaţia nu vor mai putea folosi serviciile de telefonie mobilă.

Datele de identificare ale utilizatorilor de cartele prepay vor fi colectate exclusiv pentru a fi puse la dispoziţia administratorului serviciului naţional unic pentru apeluri de urgenţă (Serviciul de Telecomunicaţii Speciale - STS) şi utilizate de către acesta în conformitate cu respectarea tuturor prevederilor legale privind protecţia datelor cu caracter personal. 

Amenda creşte de cinci ori

"Totodată prin acest act normativ sunt stabilite şi sancţiuni mai aspre pentru alterarea falsă a agenţiilor specializate, având în vedere atât faptul că astfel de practici afectează accesul la servicii de urgenţă a persoanelor care au într-adevăr nevoie de intervenţie, pe de o parte, iar pe de altă parte generează costuri mari inutil", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, conform sursei citate.

Cuatumurile amenzilor aplicate pentru săvârşirea acestei contravenţii au fost majorate. Minimul a fost majorat de la 500 la 1.500 de lei, iar maximul de la 1.000 la 5.000 de lei, deci de cinci ori mai mult.

Un proiect de lege privind achiziţia cartelelor prepay doar cu buletinul, iniţiat de actualul deputat PMP Petru Movilă, a fost respins de Parlament atât în 2011, cât şi în 2013.