Laura Codruţa Kövesi a declarat public sâmbătă că nu a spus nimănui că intenţionează să îşi depună candidatura pentru funcţia de procuror-şef al Parchetului European.

"Nu am spus nimănui că îmi depun această candidatură. Sigur, familiei i-am spus. (Mama) s-a bucurat", a povestit pentru EuropaFM, fosta şefă a DNA.

Kövesi a spus că după două mandate ca procuror şef şi şef al DNA a decis să aleagă o altă provocare. "Am avut cele mai înalte poziţii pentru câte două mandate, e foarte greu să spun că mai puteam schimba ceva. Da, pot să ajut generaţiile tinere, pot să contribui cu experienţa mea la diverse lucruri, însă aici era altă provocare. De aceea am depus candidatura", a afirmat aceasta.

"Sunt încăpăţânată"

Desfăşurate pe etape, interviurile premergătoare audierii din Parlamentul European au conţinut mai multe etape în care candidaţii au fost întrebaţi inclusiv despre defectele pe care cred că le au. "Spuneţi-ne şi ce defecte aveţi, a fost una dintre întrebări. Am spus că sunt încăpăţânată, dar aste este totuşi bine pentru că sunt consecventă", a declarat candidata.

Koveşi a recunoscut că avut emoţii la începutul interviului care s-a desfăşurat în limba engleză. "Eu nu vorbesc o engleză de Oxford, de Harvard, dar tot timpul mi-am transmis mesajul. Vorbesc corect gramatical", a spus aceasta.

La audierea în Parlamentul European emoţiile au revenit. "Sala era plină. Când sunt atâţia oameni acolo ştiu că eşti procuror şi că vii din România. S-au făcut şi greşeli, dar s-a depus mult efort în ţară pentru lupta anticorupţie. Ţii cumva să arăţi că reprezinţi o ţară şi cumva asta pune presiune pe tine", a declarat Kövesi.

"Nu am avut aşteptări"

Fosta şefă a DNA le-a împărtăşit reporterilor că se aştepta la piedici. "Nu am avut aşteptări. Eu nu am cerut sprijinul Guvernului. Mă aşteptam la o campanie negativă împotriva mea, dar am avut şansa să explic lucrurile în Parlamentul European", a afirmat aceasta.

Laura Codruţa Kövesi a mai spus că sunt prea multe coincidenţe în dosarul în care este cercetată de Secţia de anchetă a magistraţilor. "E clar că în această chestiune, cu dosarul penal, sunt multe coincidenţe. S-a început urmărirea penală când am plecat la Bruxelles, coincidenţă – sunt citată pe 7 martie, când va fi luată o decizie în Parlamentul European. O să vedem cât de mult afectează", a declarat procurorul.

Candidată la şefia Parchetului European, fosta şefă a DNA a primit 26 de voturi, cele mai multe în comisia LIBE. Parlamentul European şi Consiliul UE urmează să numească viitorul procuror-şef european de comun acord şi să informeze Conferinţa Preşedinţilor despre rezultatele audierii în şedinţa din 7 martie.