Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat că ar putea fi legalizat consumul de canabis în scop medicinal, afirmând că este deja "o practică europeană".

"Categoric, este medical un argument care justifică o astfel de procedură de legalizare şi de utilizare în scopuri medicinale a canabisului. Dacă ieri a fost la Ministerul Sănătăţii comisia de profil, înseamnă că asta este direcţia în care se merge. E deja o practică europeană şi justificarea o are, medicinal vorbind. Fiind în fază terminală pacienţii, probabil că este o cale de a diminua din suferinţele pe care aceştia le au", a declarat Teodorovici.

Marijuana este considerată un produs terapeutic care previne orbirea cauzată de glaucom, ameliorează crizele de epilepsie, stopează răspândirea cancerului, ameliorează anxietatea şi încetineşte programul bolii Alzheimer.

Potrivit adevarul.ro, cele mai important beneficii sunt pentru bolnavii de cancer sau de scleroză, ale căror dureri pot fi ameliorate considerabil prin consumul de marijuana. De pildă, consumul de marijuana în scopuri medicinale este o practică veche în SUA, unde există dispensare în acest scop. În 2009, aici existau între 25 şi 60 de milioane consumatori de marijuana, ceea ce înseamnă o afacere anuală între 45 şi 110 miliarde de dolari.

Pe de altă parte, specialiştii sunt de părere că România ar trebui nu doar să legalizeze consumul de marijuana în scop medicinal, dar şi să dezincrimineze posesia de canabis, aşa cum se practică şi în alte state europene precum Olanda, Cehia sau Portugalia, unde medicii au reuşit să controleze fenomenul de sănătate publică, iar incidenţa HIV/SIDA şi cea a hepatitei au scăzut considerabil.

În prezent, după Malta, România are cel mai scăzut nivel al prevalenţei consumului de canabis din Uniunea Europeană, conform unui recent raport privind consumul de droguri, dat publicităţii de autorităţile române în 2018. Potrivit acestuia, chiar dacă în multe ţări au fost observate tendinţe ascendente în ceea ce priveşte consumul de canabis în ultimul deceniu, România continuă să se numere printre ţările europene care înregistrează un consum mic. Cu toate acestea, la nivel european canabisul rămâne drogul preferat de cetăţeni, inclusiv de cei trecuţi de vârsta de 40 de ani, arată documentul citat.