Doi jurnalişti din Capitală, Ovidiu Oanţă, de la Pro TV, şi Ionela Arcanu, de la Realitatea TV, s-au trezit, vineri, că nu li se acordă acreditare la Ministerul Justiţiei, după ce anterior ministrul Tudorel Toader s-a arătat derajnat de întrebările acestora. Decizia, asupra căreia Toader ar fi revenit, "la solicitarea premierului", este o tristă premieră pentru România ultimilor ani.

Anunţul ridicării acreditărilor a fost făcut de reporterul PRO TV Ovidiu Oanţă (foto). "Tudorel Toader îşi duce la bun sfârşit ameninţarea: Ministerul Justiţiei mi-a retras acreditarea. Oficial mi s-a comunicat că mi se refuză acreditarea pentru 2019, răspunsul fiind dat, nu în două zile, la cererea din ianuarie, ci la două luni distanţă. În plus, nu mi se comunică explicit în ce fel am afectat activitatea Ministerului Justiţiei. Probabil prin sutele de întrebări pe care i le-am adresat ministrului Justiţiei", a scris Oanţă pe Facebook.

Într-o altă postare, alături de fotografii cu legitimaţiile, Oanţă a revenit: "Ministerul Justiţiei refuză nejustificat să mă mai acrediteze după ce în repetate rânduri Tudorel Toader mi-a spus că îmi va interzice accesul în minister, revoltat de întrebările mele deranjante".

La scurt timp s-a aflat că şi Ionela Arcanu (foto), de la Realitatea Tv, se află în aceeaşi situaţie. "Am primit interzis la Ministerul Justiţiei anul acesta. Aveţi mai jos explicaţia lui Tudorel Toader", a scris Arcanu pe Facebook, postând și ea a SMS-ul primit.

Mesajele primite de cei doi din partea ministerului arătau sec: "Solicitarea dumneavoastră de acreditare a fost respinsă, în conformitate cu art. 18 alin. 3 din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public".

Potrivit G4media.ro, este pentru prima oară în ultimii ani când Ministerul Justiţiei retrage acreditarea unor reporteri.

Promisiune îndeplinită

Sursa citată amintește că evenimentul are loc la două săptămâni după ce ministrul Tudorel Toader i-a ameninţat pe ziarişti într-o declaraţie de presă că le va retrage acreditările dacă aceştia continuă să îi pună întrebări. Astfel, la un eveniment public din 4 martie, Tudorel Toader, i-a ameninţat pe ziariştii care au vrut să-i pună întrebări că "va proceda în consecinţă" dacă aceştia nu respectă un presupus protocol care a interzis chestionarea sa la finalul declaraţiei de presă în care şi-a prezentat bilanţul. "Vă promit următorul lucru: am pe masă solicitările de reacreditare pe 2019. În măsura în care nu daţi curs formulelor protocolare pe care le-am stabilit, voi proceda şi eu în consecinţă", a spus Toader, potrivit site-ului stirileprotv.ro. 

În acel moment, o ziaristă i-a transmis: "Dar noi nu putem să cerem revocarea dumneavoastră!".

Jurnaliștii au continuat avalanşa de întrebări: Ce notă vă daţi? / Aţi promis conferinţă săptămânală, de ce nu o faceţi? / Vrem să vă punem întrebări / De ce nu aţi vorbit în bilanţ de OUG 7? / Ce credeţi că aţi făcut rău justiţiei în aceşti doi ani? Toader a ignorat impasibil toate întrebările, şi-a strâns lucrurile şi a plecat din faţa ziariştilor, spunându-le doar "Întâi citiţi-o, documentaţi-o şi apoi puneţi întrebări. O să postez materialele pe şi vă las pe dvs să faceţi evaluarea dvs".

"Răzgândit" de Dăncilă

Vineri, ministrul a făcut scurte precizări pe Facebook, legat de acest gest: "Despre respectarea clauzelor de acreditare! În documentele de acreditare la MJ, există o clauză prin care se prevede - "ma angajez sa respect regulile de conduită". În repetate rânduri, am făcut apel pentru respectarea respectivei clauze !", a scris Toader.

Ulterior, la solicitarea Ziare.com, ministrul Tudorel Toader a precizat că a revenit asupra deciziei de retragere a acreditărilor, la cererea premierului Viorica Dancilă.

Întrebat, totodată, care a fost, concret, motivul pentru care nu a dorit să le prelungească acreditările, Toader a spus că "nerespectarea regulilor de conduita".

Vineri după amiază, cei doi jurnaliști au declarat că pentru Ziare.com că, deocamdată, „au primit doar decizia prin care li se refuză prelungirea acreditării, nu și cea prin care se revine asupra ei”.

Reacția Pro TV

În urma episodului, Pro TV a reacționat, arătând că, prin acest gest, ministerul „refuză dreptul românilor de a fi informați corect”.

"Refuzul oferit de Ministerul Justiţiei nu conţine nici un fel de explicaţie cu privire la motivul pentru care a fost respinsă cererea de acreditare pentru anul 2019 a jurnalistului Ovidiu Oanţă, unul dintre cei mai competenţi şi experimentaţi profesionişti din domeniu. Timp de peste 17 ani, Ovidiu a acoperit cu obiectivitate şi responsabilitate cele mai importante subiecte din domeniul justiţiei.  Prin refuzul nejustificat de a-i acorda acreditarea lui Ovidiu şi implicit Pro TV, cea mai urmărită televiziune din ţară, Ministerul Justiţiei refuză dreptul românilor de a fi informaţi corect, obiectiv şi bine documentat. Jurnalele Ştirile Pro TV înregistrează cea mai mare audienţă de pe piaţa media din Romania, iar acţiunea Ministerului Justiţiei nu face decât să îi împiedice pe români să afle informaţiile, noutăţile şi planurile instituţiei. Vom analiza ce opțiuni avem pentru contestarea acestei decizii", a transmis Pro TV, pentru agenţia de ştiri news.ro.