Banca Naţională a României a lansat în circuitul numismatic o bancnotă aniversară pentru colecționare, cu valoarea nominală de 100 lei, dedicată împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

Bancnota are pe avers portretele regelui Ferdinand I şi reginei Maria, numele acestora şi anii de viaţă, respectiv „Regele Ferdinand I 1865-1927” şi „Regina Maria 1875-1938”, dar şi o imagine de la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia.

Tot pe avers mai sunt imprimate stema României, în stânga sus, denumirea băncii centrale „Banca Naţională a României”, pe orizontală sus, iar dedesubtul acesteia, medalionul cu sigla BNR şi, mai jos, anii „1918-2018”.

Pe reversul bancnotei sunt ilustrate intrarea în București a alaiului regal la l Decembrie 1918 și un fragment din buzduganul regelui Ferdinand I, respectiv patru femei în costume populare specifice fiecărei provincii româneşti unite: Basarabia, România, Ţara Ardealului şi Bucovina.

Fireşte, bancnota are şi mai multe elemente de siguranţă, de exemplu o fereastră transparentă complexă, pe verticală, care conţine portretele regelui Ferdinand I şi reginei Maria, şi un filigran reprezentând un fragment din buzduganul regelui Ferdinand I şi sigla BNR, aflat în stânga aversului, vizibil atunci când bancnota este luminată din partea opusă privitorului.

Tirajul pentru această emisiune numismatică este de 10.000 bancnote. Punerea în circulaţie se realizează prin sucursalele Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.