Mama criminalului de la Spitalul de Neuropsihiatrie şi Măsuri de Siguranţă din Săpoca, Lungu Ştefan a povestit că fiul său avea halucinaţii când intra în sevraj pe fondul lipsei de alcool.

"Se agita!"

Lipsit de alcool, criminalul de la Săpoca avea vedenii şi nu se mai putea controla.

"Se agita, vedea pe el fel şi fel de gângănii, fel şi fel de alea. S-a internat şi a făcut tratament şi nu a mai avut probleme", a declarat pentru Observator femeia din comuna Săgetea, judeţul Buzău.

Potrivit femeii, agresorul a mai fost internat pentru cinci zile la Săpoca, anul trecut, şi s-a întors acasă înzdrăvenit.

"Nu a mai băut după aia. Acum de curând a avut o plantaţie de pepeni şi s-a luat cu unul, cu altul. S-au împrietenit acolo. S-a cam supărat că nu avea unde să vândă pepenii şi asta i-a provocat boala asta", a povestit femeia.

Mama criminalului a spus că în cursul zilei de sâmbătă nimic nu prevestea carnagiul care avea să se întâmple peste noapte.

"A fost la el (n.r. fratele lui), i-a adus de mâncare, au râs, au glumit, a plecat. Şi-au luat la revedere unul de la altul ca să auzim după aceea necazul care a fost", a spus femeia.

"Sunt în regulă"

Agresorul de la Săpoca s-a internat în ospiciu de bună voie pe 16 august simţindu-se slăbit pe fondul consumului cronic de alcool.

Potrivit evz.ro, criminalul a fost ţinut peste zi la perfuzii în camera de terapie intensivă, iar seara mutat într-un salon cu alţi şapte bărbaţi.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, în jurul orei 3, o asistentă care a văzut că Lungu nu doarme, l-a întrebat dacă are nevoie de ceva. "Sunt în regulă" ar fi spus acesta după care s-a aşezat în pat.

Câteva minute mai târziu criminalul a luat un stativ metalic pentru perfuzii şi şi-a izbit la nivelul capului colegii de salon care dormeau sedaţi sau imobilizaţi de pat.

Trei dintre bărbaţi au murit pe loc iar ceilalţi patru au fost grav răniţi.

Violenţă extremă

Ulterior, bărbatul a intrat în salonul de femei, unde şi-a atacat prima victimă, care avea să moară ulterior la spital în urma rănilor căpătate.

Când femeia a strigat după ajutor criminalul a început să lovească în jur, singura persoană scăpată fără răni fiind o bătrână de 98 de ani.

Încolţit de paznicii alertaţi de ţipete, Lungu i-a ţinut pe aceştia la distanţă cu arma improvizată după care a sărit pe geam în curtea spitalului.

Criminalul se îndrepta spre ghereta spitalului cu stativul pentru perfuzii în mână când, alertată de personalul spitalului, o patrulă de poliţie care adusese un pacient la internare a intervenit pentru reţinerea lui.

Agresorul a opus rezistenţă arestării, dar în final a fost imobilizat.

"Un lung şir de erori umane"

În urma carnagiului de la Săpoca patru persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte nouă grav rănite au fost transportate cu elicopterul la spitalele din Bucureşti.

Criminalul a fost reţinut de Poliţie, dar deocamdată nu poate fi interogat, fiind sedat pentru înlăturarea efectelor sevrajului.

Cea mai gravă agresiune petrecută într-un spital din România de-a lungul timpului s-a soldat cu descinderea la Săpoca a Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii sub comanda directă a ministrului Sorina Pintea.

Aflat la faţa locului, ministrul Sănătăţii a declarat pentru mediafax.ro că tragedia este efectul unor erori umane.

Sorina Pintea a arătat că în aceeaşi noapte la ora 1:45 personalul medical a aşezat cu Lungu în pat un alt pacient cu etilism, deşi în spital existau locuri libere, că în fişa pacientului nu apare consemnat că i s-ar fi administrat sedativele şi vitaminele recomandate de medicul specialist, deşi asistenta susţine că i le-a administrat şi că personalul medical avea instrucţiuni clare să nu lase la mâna unor pacienţi cu afecţiuni psihice, potenţial periculoşi, obiecte care să poată fi folosite ca armă.

"S-a produs un lung şir de erori umane şi reiterez ideea că tragedia putea fi evitată. Am spus că noi suntem sistemul şi fiecare să respecte ce e în fişa postului. De exemplu, se arată în fişa asistentei medicale că nu se lasă la îndemâna pacienţilor obiecte contondente, stativul nu trebuia să rămână niciodată într-un salon cu probleme psihice", a declarat Sorina Pintea.

Oameni sunt...

Ministrul Sănătăţii a declarat că în spitalul Săpoca nu există criză de personal aşa cum au acuzat sindicaliştii din unitatea spitalicească.

Potrivit documentelor oficiale normativul minim prevede 724 de posturi, iar spitalul are 873 de posturi. Organigrama a fost majorată cu 45 de posturi în cursul acestui an.

Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii analizează care sunt motivele pentru care posturile aprobate nu au fost scoase la concurs, iar unitatea spitalicească nu avea contract cu o firmă de pază.