Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a afişat, miercuri, noile tarife de referinţă RCA, la care se vor raporta asigurătorii atunci când vor face noile preţuri pentru poliţele RCA, iar acestea sunt semnificativ mai mari decât cele stabilite în luna octombrie 2018, anunţă HotNews.ro.

Potrivit sursei citate, şoferii cu vârste între 31-40 de ani, de pildă, care deţin autoturisme cu o capacitate cilindrică de 1401-1600 cmc au plătit în a doua jumătate a anului trecut o primă medie RCA de 625 de lei, cu 13% mai puţin decât tariful de referinţă care era până acum 716 lei.

Noul tarif de referinţă anunţat de ASF a crescut, însă, la 908 lei.

Pentru aceeaşi categorie de autovehicule, dar pentru persoane sub 30 de ani, tariful de referinţă va creşte de la 1049 lei la 1309 lei. Pentru cei cu vârsta de 41-50 ani, tariful de referinţă va creşte de la 712 lei la 936 de lei, arată HotNews.ro.

Potrivit sursei citate, singurele scăderi ale valorii tarifelor de referinţă se înregistrează în cazul şoferilor care deţin maşini cu capacitate cilindrică mare, de peste 2500 cmc. Spre exemplu, în cazul autoturismelor cu o capacitate cilindrică de peste 2.500 cmc, deţinute şoferi sub 30 de ani, tariful de referinţă va scădea de la 2476 lei la 1871 lei.

De precizat, însă, că tarifele de referinţă nu sunt cele la care sunt încheiate poliţele RCA în piaţă, dar reprezintă un reper pentru consumatori în ceea ce priveşte preţul RCA, în condiţiile în care asigurătorii trebuie să aibă argumente solide pentru a practica preţuri peste aceste tarife de referinţă.

ASF a prezentat miercuri și date care arată că în medie, asigurătorii au practicat în a doua jumătate a anului trecut preţuri RCA sub tarifele de referinţă.

"Astfel, în al doilea semestru al anului 2018, valoarea primelor medii efectiv practicate de societăţile de asigurare s-a situat sub valoarea tarifului de referinţă anterior pentru majoritatea categoriilor de vehicule. De exemplu, în cazul autoturismelor cu o capacitate cilindrică de 1401 -1600 cmc, deţinute de persoane cu vârsta de 31-40 de ani, prima medie în piaţă a fost de 625 lei, cu 13% mai mică faţă de prima de referinţă anterioară (716 lei). Pentru aceeaşi categorie de autovehicule, dar pentru persoane sub 30 de ani, prima medie în piaţă a fost de 972 lei, cu 7% mai mică decât prima de referinţă anterioară (1049 lei), iar pentru cei cu vârsta de 41-50 ani prima medie în piaţă a fost de 614 lei, cu 14% mai mică decât prima de referinţă anterioară (712 lei).", se arată în comunicatul ASF.

Ce nu spune însă Autoritatea de Supraveghere Financiară este că noile tarife de referinţă afişate sunt semnificativ mai mari decât toate tarifele de referinţă prezentate în exemplele de mai sus, mai arată sursa citată.

De precizat că HotNews.ro prezintă și o comparație între noile tarife și vechile tarife. Detalii aici.