Aproape 2.000 de persoane, majoritatea din China, sunt infectate cu noul coronavirus, spaima întregii planete. Mai precis, au fost confirmate 1.975 de cazuri cu pacienţi infectaţi cu noul coronavirus şi cel puţin 56 de oameni au murit în China din cauza bolii, arată bilanţul anunţat duminică de autorităţile chineze, potrivit Reuters. 

Chiar dacă peste 40 de milioane de chinezi sunt în carantină, mai multe oraşe fiind închise, virusul s-a răspândit în oraşe mari precum Beijing şi Shanghai. Toţi locuitorii din Beijing au primit un SMS prin care li s-a cerut să nu-şi mai dea mâna, ca o măsură preventivă.

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a spus, în timpul unei întâlniri a biroului politic, că ţara se confruntă cu o "situaţie gravă", iar naţiunile lumii iau tot felul de măsuri pentru a preveni o pandemie. La nivel global, coronavirusul a fost confirmat în ţări precum SUA, Thailanda, Coreea de Sud, Japonia, Australia, Franţa şi Canada.

Canada a anunţat primul caz, infectat cu virusul fiind un rezident ce s-a întors din Wuhan. Pacientul, un bărbat de peste 50 de ani, a sosit în Toronto pe 22 ianuarie, şi a fost spitalizat ziua următoare din cauza simptomelor ce indică o boală respiratorie.

În China, la nivel de provincii şi de oraşe se iau tot mai multe măsuri de interzicere a adunărilor publice şi de transport între localităţi. Teama este mare în rândul populaţiei, pe reţelele sociale circulând numeroase imagini cu străzi pustii.

Restricţiile de călătorie şi frica oamenilor s-au văzut foarte bine şi cu prilejul trecerii în Noul An Chinezesc, Anul Şobolanului de Metal. Autorităţile chineze au anulat evenimentele de stradă, aşa că oamenii au sărbătorit în familie şi au privit la televizor tradiţionalul spectacol: un amestec de varietăţi, muzică, dansuri, circ şi propagandă patriotică.

Citeşte pe această temă şi articolele:

Virusul chinez a ajuns în 11 ţări străine, inclusiv în Franţa. Ultimul bilanț: 41 de morți, peste 1.300 de îmbolnăviri

"Pliante, măşti şi mănuşi. Ce măsuri s-au luat la Aeroportul din Oradea sub ameninţarea coronavirusului"

"Numărul deceselor provocate de coronavirus a ajuns la 26. China vrea să construiască un spital pentru acești bolnavi în doar 10 zile!"