Veşti proaste pentru românii care intenţionau să îşi scoată credite. Banca Naţională a României pune frâne la credite, limitând drastic, gradul de îndatorare, printr-un regulament votat miercuri de Consiliul de Administraţie.

Potrivit zf.ro, până acum au fost bănci care au dat credite folosind un grad de îndatorare şi de până la 70%. Or, potrivit deciziei adoptate miercuri, în cazul împrumuturilor în lei, gradul maxim de îndatorare va fi de 40%, în timp ce pentru creditele în valută va fi de 20%, atât pentru creditele ipotecare, cât şi pentru cele de consum!

Pentru primul credit ipotecar contractat se acordă un bonus de 5%, gradul maxim de îndatorare majorându-se cu 5 puncte procentuale.

În ultimul an au fost vehiculate diverse variante privind limi­tarea gradului de îndatorare. Practic, prin decizia luată, BNR limitează gra­du­l de îndatorare al populaţiei la un ni­vel mult mai scăzut, după modelul de pla­fonare practicat înainte de 2007, când Ro­­mânia nu aderase la UE, mai arată ZF.ro.

Potrivit Digi24.ro, noile grade de îndatorare stabilite miercuri de BNR pentru persoanele fizice au ca scop evitarea unui nou val de credite neperformante, spune Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. Pe de altă parte, spune el, a fost redusă birocraţia, iar oamenii vor şti exact câţi bani pot împrumuta, în funcţie de venitul lor net.

"Există o preocupare pentru a evita orice supraîndatorare a populaţiei, pentru că am văzut ce necazuri aduce, mai ales în cazul creditelor mici, pentru că în vechiul sistem de creditare am avut necazuri cu creditele mici, când au fost atât de multe restanţe, încât nivel de credite neperformante a ajuns până la 30% din total. Acum e sub 10%, chiar sub 8%. A fost redus nivelul creditelor neperformante substanţial, dar nu vrem să mai ajungem la aşa ceva", a spus Adrian Vasilescu.

"Din această cauză s-au luat câteva măsuri. În primul rând, limita de creditare, de îndatorare e de 40% din venitul net şi ăsta e singurul criteriu - venit net. Dispar cheltuielile de subzistenţă, care se reduceau, dispar ajustările privind veniturile, dispar şocurile privind cursul de schimb, rata dobânzii, venitul disponibil. Rămâne un singur criteriu, venitul net", a explicat el.

În opinia sa, "se simplifică foarte mult sistemul de creditare, iar birocraţia e înlăturată aproape în totalitate, în aşa fel încât orice om care vrea un credit îşi poate face singur socotelile, ştie care este venitul net, ştie că nu poate depăşi 40%".

Astfel, "la un venit net de 3.000 de lei, înainte puteai să ai o rată de până la 1.413 lei, acum s-a redus la 1.200 lei. La un venit de 5.000 lei era 1.996 lei, acum a urcat la 2.000, dar numai la creditele in lei. La creditele în valută, limita de îndatorare nu poate depăşi 20%. Asta înseamnă că există preocuparea de a descuraja creditarea în valută, în special pentru cei care nu sunt plătiţi în valută", a mai spus Vasilescu.