Aşa cum arătam anterior, în situaţia în care cererea de chemare în judecată nu cuprinde toate menţiunile impuse de lege, reclamantului i se va acorda un singur termen de 10 zile pentru a înlătura neregularităţile, iar dacă în termenul respectiv nu face acest lucru, cererea va fi anulată.

Concret, cererea cuprinzând toate menţiunile prevăzute de lege şi având înscrisurile anexate se depune în atâtea exemplare câţi pârâţi sunt în cauză, plus un exemplar pentru instanţă.

Cererea de chemare în judecată, depusă personal sau prin reprezentant, sosită prin poştă, curier, fax sau scanată şi transmisă prin poştă electronică ori prin înscris în formă electronică, se înregistrează şi primeşte dată certă prin aplicarea ştampilei de intrare.

Judecătorul căruia i s-a repartizat aleatoriu  dosarul verifică, de îndată, dacă cererea de chemare în judecată îndeplineşte cerinţele legale. Dacă sunt îndeplinite cerinţele legale, cererea va fi comunicată pârâtului.

Când cererea nu îndeplineşte aceste cerinţe, reclamantului i se vor comunica în scris lipsurile, cu menţiunea că, în termen de cel mult 10 zile de la primirea comunicării, trebuie să facă modificările sau completările dispuse, sub sancţiunea anulării cererii. Dacă obligaţiile privind completarea sau modificarea cererii nu sunt îndeplinite în termenul de 10 zile, prin încheiere, dată în camera de consiliu, se dispune anularea cererii.

Teebuie precizat faptul că toată această procedură se derulează înainte ca pârâtul să fie încunoştinţat de proces, tocmai pentru ca acestuia să i se comunice o cerere de chemare în judecată completă, faţă de care să fie în măsură să îţi poată formula apărarea.

Împotriva încheierii de anulare, reclamantul va putea face numai cerere de reexaminare, solicitând motivat să se revină asupra măsurii anulării. Cererea de reexaminare se face în termen de 15 zile de la data comunicării încheierii de anulare a cererii de chemare în judecată.

Cererea se soluţionează prin încheiere definitivă dată în camera de consiliu, cu citarea reclamantului, de către un alt complet al instanţei respective, desemnat prin repartizare aleatorie, care va putea reveni asupra măsurii anulării dacă aceasta a fost dispusă eronat sau dacă neregularităţile au fost înlăturate în termenul de 10 zile.

În caz de admitere a cererii de reexaminare, cauza se retrimite completului iniţial învestit, iar judecata poate începe.