Aşa cum arătam săptămânile trecute, în aplicarea Noului Cod de procedură civilă, cererea de chemare în judecată nu se mai comunică automat pârâtului, ci această comunicare va avea loc numai după ce un judecător va aprecia că cererea este completă şi au fost achitate taxele de timbru prevăzute de lege.

După parcurgerea procedurii de regularizare a cererii de chemare în judecată, pe care am prezentat-o săptămâna trecută, judecătorul dispune comunicarea cererii către pârât, punându-i în vedere faptul că are obligaţia să depună întâmpinare în termen de 25 de zile de la comunicarea cererii.

Întâmpinarea este actul de procedură prin care pârâtul se apără în fapt şi în drept faţă de cererea de chemare în judecată a reclamantului. Ea va trebui să conţină, conform legii, numele şi prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reşedinţa pârâtului ori, pentru persoanele juridice, denumirea şi sediul, precum şi, după caz, codul unic de înregistrare sau codul de identificare fiscală, numărul de înmatriculare în registrul comerţului ori de înscriere în registrul persoanelor juridice şi contul bancar, dacă reclamantul nu le-a menţionat în cererea de chemare în judecată. Dacă pârâtul locuieşte în străinătate, va arăta şi domiciliul ales în România, unde urmează să i se facă toate comunicările privind procesul; b) excepţiile procesuale pe care pârâtul le invocă faţă de cererea reclamantului; c) răspunsul la toate pretenţiile şi motivele de fapt şi de drept ale cererii; d) dovezile cu care se apără împotriva fiecărui capăt din cerere. La întâmpinare se va alătura acelaşi număr de copii certificate de pe înscrisurile pe care se sprijină, precum şi un rând de copii pentru instanţă.

Nedepunerea întâmpinării în termenul prevăzut de lege atrage decăderea pârâtului din dreptul de a mai propune probe şi de a invoca excepţii, în afara celor de ordine publică.

Întâmpinarea se comunică reclamantului căruia i se va pune în vedere să depună răspuns la întâmpinare în termen de 10 zile de la comunicarea acesteia. În cazul în care pârâtul nu a depus întâmpinare în termen sau reclamantul nu a comunicat răspuns la întâmpinare, la data expirării termenului corespunzător, judecătorul fixează prin rezoluţie primul termen de judecată, care va fi de cel mult 60 de zile de la data rezoluţiei, dispunând citarea părţilor.