Poate aţi întâlnit stereotipul băiatului încrezător în sine şi al fetei anxioase. Băiatul aleargă după fete, face sport, se joacă pe calculator, refuză să facă curat în camera lui, iar notele din liceu lasă de dorit. Prin contrast, fata are doar note mari, este extrem de preocupată de felul în care se îmbracă şi pare hotărâtă să reuşească în ceea ce-şi propune. Stereotipul acesta al băiatului adolescent care nu învaţă bine şi al fetei de aceeaşi vârstă care excelează la şcoală are la bază mai mulţi factori, dar majoritatea ţin de anxietate.

După cum afirmă şi titlul articolului, fetele tind să fie mai anxioase decât băieţii. O motivaţie ar consta în faptul că băieţii sunt în principal preocupaţi de realizările lor, dar în acelaşi timp le supraevaluează. Fetele pe de altă parte sunt nesigure pe ele şi - prin urmare - se luptă să exceleze în domeniile lor de activitate, reuşind de cele mai multe ori prin efort să depăşească bariere şi să realizeze mai multe decât băieţii.

Anxietatea fetelor ţine şi de imaginea proprie percepută. Fetele sunt cu mult mai preocupate de felul în care arată, afirmă un studiu longitudinal efectuat pe 428 de adolescenţi de ambele sexe. Dovadă în acest sens stă, pentru ochiul liber, puzderia de poze de pe Facebook cu care fetele îşi decorează profilul. Un alt studiu, din 2015, afirmă că fetele postează online poze cu ele mai des decât o fac băieţii. Băieţii în schimb, centraţi pe realizări, postează pe Facebook şi pe alte reţele de socializare despre activităţile lor. O fată nesigură pe felul în care arată va petrece mult timp analizând pozele altor fete şi ruminând pe succesul acestora. Băieţii în schimb preferă să se joace la calculator şi să se scufunde în lumi virtuale în care abilităţile lor sunt apreciate de alţi jucători, lumi virtuale în care şansa de câştig creşte. Oricine câştigă la un moment dat într-un joc online. Un al treilea studiu afirmă că băieţii aleg să se joace mai mult pe calculator decât fetele şi tind să folosească calculatorul mai puţin pentru teme decât acestea, de unde şi stereotipul de mai sus.

Fetele sunt mai expuse la a fi anxioase şi totodată au o pondere mai mare de tulburări anxioase decât băieţii adolescenţi. Alt studiu, din 2015, afirmă că fetele, spre deosebire de băieţi, sunt mai predispuse la a dezvolta fobii, tulburare de panică, tulburare obsesiv-compulsivă, anxietate de separare, fobie socială şi tulburare de stres posttraumatic.

Anxietatea duce la nesiguranţă şi teamă şi asta în schimb le face pe fete să se concentreze mai mult asupra şcolii şi a relaţiilor sociale. Cu cât socializezi mai mult, cu atât înveţi mai multe despre lume, recepţionezi mai multe informaţii, te adaptezi mai bine la mediu. Cu alte cuvinte, anxietatea le ajută pe fete să se perfecţioneze mai bine decât o pot face băieţii adolescenţi. Aceştia, în schimb, aleg să se izoleze în camerele lor, să petreacă mai mult timp singuri. Rupţi fiind de lume, băieţii sunt mai puţin expuşi ochiului critic al celorlalţi şi mai feriţi de a dezvolta anxietate din această cauză.

În Statele Unite, rata anxietăţii printre fetele adolescente este aproape de două ori mai mare decât cea din rândul băieţilor de aceeaşi vârstă. În România nu există, încă, asemenea statistici.