BIHOREANUL a implementat un regulament cu reguli clare privind postarea comentariilor pe portalul propriu, un sistem de cenzurare automată a expresiilor vulgare, dar şi un sistem de raportare a mesajelor abuzive, prin care userii pot reclama uşor administratorului site-ului orice comentariu inadecvat.

Măsurile vizează instaurarea unui climat civilizat în dezbaterea publică, cu respectarea drepturilor şi obligaţiilor cetăţeneşti ale tuturor "actorilor" vizaţi, aşa cum sunt ele definite de Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Regulamentul stabileşte termenii şi condiţiile în care se pot posta comentarii pe www.eBihoreanul.ro, precum şi drepturile administratorilor site-ului. Sunt definite tipurile de postări care nu sunt acceptate (vulgare, ofensatoare, insultătoare etc.), conduita pe care trebuie să o aibă userii înregistraţi (să nu jignească gratuit alţi aprticipanţi la discuţie, să nu facă spam sau publicitate, să comenteze la subiect şi nu repetitiv etc.), dar şi măsurile care se află la îndemâna moderatorilor (editarea/ştergerea comentariilor abuzive, suspendarea/eliminarea userilor incorecţi, etc.).

Principala noutate o constituie implementarea, în dreptul fiecărui comentariu, a unui buton de raportare/reclamare a comentariilor considerate excesive, de către oricare dintre userii înregistraţi.

Prin accesarea linkului "Raportează", utilizatorului i se deschide o fereastră cuprinzând un formular prin care poate transmite administratorului site-ului motivele reclamaţiei şi poate intra în legătură directă cu moderatorii.

Noile măsuri, care doresc să sprijine instaurarea decenţei, civilităţii şi bunului simţ în dezbaterile publice generate de subiectele BIHOREANULUI, sunt inspirate de seturile de principii şi reguli izvorâte din jurisprudenţa naţională şi cea a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) în materia libertăţii de exprimare în spaţiul online.

CEDO a stabilit că administratorii unor portaluri de informare publică pot fi făcuţi responsabili şi ei de mesajele insultătoare postate de comentatorii găzduiţi pe site-urile lor (cauza Delfi AS vs Estonia).

În schimb, un set de reguli care să le interzică (disclaimer) şi un sistem de eliminare la cerere a comentariilor ofensatoare (notice-and-take-down-system), însoţite de proceduri efective care să permită o reacţie rapidă, sunt considerate "instrumente adecvate pentru păstrarea echilibrului" între dreptul la libertatea de exprimare al presei online şi dreptul la reputaţie al persoanelor vizate de mesajele cititorilor (cauza Magyar Tartalomszolgaltatok Egyesulete şi Index.hu Zrt vs Ungaria).

În concluzie, comentaţi uşor, comentaţi cu spor!