În Monitorul Oficial nr. 723 din 19 septembrie 2016 a fost publicată Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 54/2016 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) pentru prejudicii produse terţelor persoane prin accidente de vehicule şi tramvaie, act normativ care abrogă vechea lege a asigurărilor, legea 136/1995.

Transpunând o directivă europeană, noua ordonanţă de urgenţă aduce modificări importante sistemului RCA.

Astfel, contractul RCA (fosta poliţă RCA) poate fi încheiat şi pentru perioade mai scurte, respectiv chiar şi pentru o lună. În cazul încheierii contractului RCA, acesta produce efecte din ziua următoare celei în care s-a încheiat contractul RCA, pentru persoanele care nu aveau o asigurare RCA valabilă la momentul încheierii noii asigurări sau din ziua următoare celei în care expiră valabilitatea contractului RCA anterior, pentru asiguratul care îşi îndeplineşte obligaţia încheierii asigurării RCA cel mai târziu în ultima zi de valabilitate a acesteia.

Tot cu titlu de noutate se prevede că poate fi suspendat contractul RCA pe perioada suspendării dreptului de circulaţie al vehiculului conform prevederilor legale şi pe perioada imobilizării vehiculului. Asiguratul are obligaţia ca, pe toată durata suspendării contractului RCA, să imobilizeze vehiculul într-un spaţiu privat, în afara domeniului public, pentru a nu avea potenţial generator de daune. Dacă nu respectă această obligaţie şi produce pagube cu acel autovehicul, asiguratul este obligat să returneze asigurătorului despăgubirile plătite de acesta persoanei vătămate.

În cazul în care se produce riscul asigurat, asigurătorul RCA va plăti, în locul asiguratului, persoanei păgubite despăgubiri în bani pentru: vătămări corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial; prejudicii materiale, inclusiv costuri de radiere şi înmatriculare, costuri cu taxe de timbru, cheltuieli cu limitarea prejudiciului; prejudicii reprezentând consecinţa lipsei de folosinţă a vehiculului avariat, inclusiv înlocuirea temporară a vehiculului, pe baza opţiunii persoanei prejudiciate; cheltuieli de judecată efectuate de către persoana prejudiciată; cheltuielile legate de transportul vehiculului avariat.

Limita maximă de despăgubire rămâne 5.000.000 de euro pentru vătămări corporale şi decese şi de 1.000.000 de euro dacă din accident au rezultat numai pagube materiale.