Aproape 400 dintre incintele metalice ce adăpostesc containerele pentru deşeuri au deja sisteme de închidere automate, alimentate cu energie solară.

Operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, şi-a asumat închiderea tuturor celor 530 de incinte din oraş până în luna septembrie a acestui an. Cum mai bine de jumătate dintre ţarcuri au fost deja dotate cu noul sistem, probabil investiţia va fi finalizată înainte de termen.

Noul sistem electronic de închidere face ca la aceste containere să aibă acces doar membrii asociaţiei de proprietari cărora le aparţin. Fiecare locatar primeşte de la RER Ecologic Service o cartelă de acces similară celor folosite pentru a intra în casa scării.

Întreaga investiţie este suportată de operatorul de salubritate. Asociaţiile nu au nici grija consumului de electricitate, datorită panoului solar care alimentează sistemul.

Închiderea ţarcurilor de la sol are ca scop creşterea gradului de recuperare a deşeurilor reciclabile. Având containere securizate, orădenii nu au pe cine arunca vina dacă amestecă fracţia umedă (deşeurile menajere) cu fracţia uscată (deşeurile reutilizabile).