Când părinţii au dus-o la bazinul de înot prima oară, Ingrid se temea şi să se apropie de apă. Nouă ani mai târziu, se simte cel mai bine în bazin.

Adolescenta legitimată la Clubul Crişul din Oradea este cea mai bună înotătoare a judeţului, adunând deja numeroase medalii şi trofee, ba chiar doborând două recorduri naţionale. Recent a participat şi la Jocurile Olimpice de Tineret, desfăşurate la Buenos Aires, iar Ingrid promite că nu se va opri până nu va ajunge şi la Olimpiada mare.

De la frică, la succes

Ingrid Huszár, fiica fostului viceprimar orădean István Huszár, a devenit înotătoare înainte să fie elevă. „Aveam 6 ani şi părinţii au decis să mă ducă la înot împreună cu fratele meu geamăn, Szabolcs. Nu neapărat ca să devenim sportivi profesionişti, ci ca să facem sport”, povesteşte tânăra.

Pe-atunci, se temea de apă şi i-a fost greu şi să coboare în bazin. De la prima lecţie, însă, şi-a învins frica. „Acum, în apă mă simt cel mai liniştită. Sunt concentrată pe ce trebuie să fac, nu mă mai gândesc la nimic altceva”, spune Ingrid.

La 8 ani a fost înscrisă la primul concurs de înot, dar din pricina emoţiilor şi a fricii n-a mai concurat. Pe următorul, însă, nu l-a mai ratat. „Era memorialul Herman Schier, am concurat la bras şi nu mi-a venit să cred că am luat locul II”, spune Ingrid.

Reuşita i-a dat încredere, aşa că, antrenată de Illes Zsolt, copila a participat apoi la tot mai multe concursuri, adunând an de an numeroase medalii. În 2013, proba preferată, bras, i-a adus primul titlu de campioană naţională, căruia i-au urmat curând şi altele.

Multiplă campioană

În urmă cu doi ani, Clubul Crişul a desemnat-o cea mai bună sportivă a anului, după ce a adunat o puzderie de premii. De pildă, la Campionatul Naţional pentru cadeţi a urcat pe podium de cinci ori, la Cupa Digi a obţinut patru medalii de aur, a participat pentru întâia oară la Campionatul Europei Centrale, ba chiar a doborât şi două recorduri naţionale!

„Primul meu record a fost la 100 metri bras şi era nedoborât de 20 de ani”, spune sportiva, cu mândrie şi modestie deopotrivă. Deşi se bucură pentru fiecare performanţă, ţinteşte, de fapt, tot mai sus.

Anul trecut, deşi elevă în clasa a VIII-a, deci având mai mult de învăţat, şi-a continuat performanţele. A participat cu lotul naţional la Concursul ţărilor central-europene pentru juniori şi a fost prima sportivă a clubului orădean care a cucerit după 1989 medalii de aur ale Ligii Europene de Nataţie. Fireşte, clubul a declarat-o din nou cea mai bună componentă...

Calificată la olimpiadă

Antrenată acum de Cristina Madău, Ingrid s-a remarcat şi anul acesta la Campionatul Naţional, de unde s-a întors cu 12 medalii, din care 8 de aur. La Campionatele Europene de Natație din Finlanda și la Internaționalele României de la București a cucerit 7, dintre care două de aur și trei de argint. Reuşitele, la care s-a mai adăugat şi un bronz câştigat la Jocurile Mondiale Gimnaziale din Maroc, au dus-o în echipa olimpică a României, care a concurat în septembrie la Jocurile Olimpice de Tineret.

Alături de alţi trei înotători români, Ingrid a făcut deplasarea la Buenos Aires, unde a fost fascinată de atmosfera satului olimpic. „E ceva extraordinar, o atmosferă greu de descris, cu atât de mulţi sportivi din toată lumea”, povesteşte orădeanca. S-a întors acasă supărată, însă, fiindcă s-a clasat doar pe locul 27. În mod cert, numeroşi sportivi o invidiază, totuşi, chiar şi pentru participare!

Ambiţii mari

Experienţa din Argentina a făcut-o pe Ingrid să muncească şi mai mult, tânăra fiind hotărâtă să se califice la Jocurile Olimpice pentru seniori. „Trebuie să ajung ori la Tokyo în 2020, ori la Paris în 2024”, zice sportiva.

Bineînţeles, pregătirea nu este deloc uşoară. Elevă în primul an de liceu la Colegiul Naţional Mihai Eminescu, Ingrid trebuie să îmbine sportul cu învăţătura. În fiecare zi, după ore, merge la antrenamente, ba adesea şi înainte de orele de şcoală, chiar dacă pentru asta trebuie să se trezească cu noaptea în cap. În plus, face şi antrenamente de forţă, astfel că nu prea îi mai rămâne timp de distracţie.

Totuşi, nu se plânge că nu poate ieşi la cinema ori la petreceri cu prietenii. „M-am gândit serios şi am decis că prefer să trag tare acum, să mă strădui să ajung cât mai sus”, spune adolescenta. Vrea să devină un nume mare în înotul românesc, poate chiar mondial. Iar pentru a-şi îndeplini visul, e gata pentru orice sacrificiu...