De acum înainte, Oradea va primi sfaturi despre cum să recicleze gunoaiele de la reprezentanții altor oraşe din lume care fac parte din reţeaua Zero Waste Cities, unde sunt membre inclusiv localităţi care şi-au propus ca în decurs de patru ani să atingă o rată de reciclare de 80%.

Scopul Oradiei nu este chiar atât de ambiţios, însă, oraşul de pe Crişul Repede propunându-şi în primă fază doar să respecte ţintele anuale de reducere cu 15% a deşeurilor aruncate la groapa de gunoi.

Zero Gunoaie

Viceprimarul Florin Birta a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, că Oradea a semnat acordul cu organizaţia Zero Waste (Zero Deşeuri), care reuneşte 350 de oraşe din lume, recunoscute din 2014 de Uniunea Europeană ca model de inovare în strategia reciclării.

Mai precis, toate aceste oraşe au aplicat diferite măsuri menite să crească procentul de deşeuri reciclate, măsuri care acum vor fi importate şi în Oradea. "Un specialist din Italia va veni în această lună în Oradea, pentru a face o analiză în teren. (...) În jumătate de an vom găsi soluţii reale pentru Oradea", a spus vicele. Pentru că, în mod evident, nu toate măsurile din cele 350 de oraşe se potrivesc oraşului, specialiştii de la Zero Waste şi reprezentanţi ai Primăriei, ai RER Ecologic Service şi ai Eco Bihor vor stabili, în cel mult şase luni, o strategie ce va fi aplicată în Oradea.

Contracte cu fiecare

Membrii respectivei comisii au făcut deja şi o vizită de studiu la Parma, Italia, tocmai pentru a vedea cum se aplică acolo regulile "Zero Waste". Au aflat, de pildă, că în oraşul italian, în fiecare apartament se colectează în patru fracţii (biodeşeuri, hârtie, sticlă şi deşeuri menajere), iar locatarii din blocuri scot sacii în faţa imobilului în ziua colectării. Fiecare sac are un cod de bare specific unic pentru fiecare client, cod pe care muncitorii de la salubritate îl scanează. Astfel, operatorul ştie exact cât trebuie să factureze fiecărui client.

Florin Birta a spus că această soluţie este una care, teoretic, se poate aplica şi Oradiei, inclusiv prin renunţarea la contractele de salubritate încheiate între RER Ecologic Service şi asociaţiile de proprietari, în favoarea celor cu fiecare apartament în parte. De altfel, oficialii Primăriei au mai spus că vor să implementeze un nou sistem de tarifare a deşeurilor, în funcţie de cantitatea sau volumul acestora (cunoscut în lume ca "pay as you throw").

O primă măsură Zero Waste va fi chiar punctul de colectare pe care Primăria şi RER Ecologic Service îl amenajează lângă cimitir şi unde orădenii vor putea preda gratuit numeroase feluri de deşeuri reutilizabile, de la corpuri de mobilier la moloz. După cum a anunţat Birta tot joi, amenajarea acestei platforme va începe probabil în luna iunie şi se va încheia în septembrie. 

Scopul aderării Oradiei la această reţea nu este la fel de ambiţios ca în alte oraşe. "Noi vrem să atingem ţintele de 15% prevăzute pentru fiecare an şi să nu mai luăm amendă", a declarat Birta, cu referire la amenda de peste 300.000 de lei pe care Primăria Oradea a încasat-o la începutul acestui an de la Administraţia Fondului de Mediu, pentru că n-a redus cu 15% cantitatea de deşeuri aruncată la depozitul ecologic.

Din România, Oradea este singurul oraş mare membru Zero Waste. Conform site-ului reţelei, mai fac parte din această reţea oraşele Avrig, Calnic, Mihai Viteazul, Recaş, Sâncrai şi Târgu Lăpuş.