Campania generală de curăţenie de primăvară, organizată de Primărie şi de operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, continuă în Oradea încă trei săptămâni.

După 21 de zile în care containerele au fost la dispoziţia orădenilor care locuiesc în jumătatea de oraş aflată pe malul stâng al Crişului Repede, de luni vor fi amplasate în cartierele aflate pe malul drept. Orădenii pot arunca în aceste containere, gratuit, deşeuri voluminoase ori resturi vegetale rezultate în urma dereticării caselor şi curţilor.

Tradiţia continuă!

Campania de curăţenie generală a început pe 6 martie în cartierele sudice, pe malul stâng al Crişului. Timp de trei săptămâni, orădenii care locuiesc în aceste cartiere au putut să arunce deşeurile vegetale sau voluminoase în cele 30 de containere anume amplasate de RER Ecologic Service, golite de muncitori de fiecare dată când s-au umplut.

De luni, 27 martie, campania se „mută” în zona de nord a oraşului, până pe 14 aprilie. Data de final a fost anume aleasă astfel încât muncitorii societăţii de salubritate să apuce să adune containerele până la sărbătoarea Paştelui, celebrată anul acesta de toţi creştinii pe 16 aprilie.

Astfel, în jumătatea de oraş aflată pe malul drept al Crişului au fost amplasate tot 30 de containere, în intersecţiile Piaţa Creangă cu Nicolae Jiga, Libertăţii cu Iosif Vulcan, Izvorului - Podul Teodor Neş, Louis Pasteur - Colinelor, Gheorghe Doja - Bărăganului, Adevărului - Arinului, Aleea Ştrandului - Schiff Erno, Bihorului - Ion Bogdan, Ion Bogdan - Johann Strauss, Pascal - Bârsei, Transilvaniei - Traian Lalescu, Bihorului - Strugurilor, Tuşnadului - Aluminei, Borşului - Uzinelor, Carpaţi - Aluminei, în Piaţa Bucureşti, lângă biserica din Podgoria, în faţa Clubului Constructorul din strada Ady Endre, pe platoul din faţa magazinului chinezesc din strada Berzei, pe strada Mehedinţi (lângă Casa Minunată), pe Şelimbărului (lângă Spitalul Pelican), lângă Detaşamentul de Pompieri din strada Aluminei, în faţa bisericii din strada Costache Negruzzi, pe Sovata (în spatele magazinului Profi) şi pe Iza (lângă punctul termic).

Dacă vor constata că un container s-a umplut, iar muncitorii întârzie să-l golească, orădenii sunt îndemnaţi să anunţe dispeceratul RER Ecologic Service, la numărul de telefon 0259/433.195.

Nu aruncaţi pe lângă!

În următoarele trei săptămâni, orădenii se pot debarasa, fără a plăti nimic, de toate obiectele de uz casnic (piese de mobilier, mochete, covoare, uşi, geamuri ori alte obiecte de mari dimensiuni) şi de resturile vegetale rămase în urma dereticării caselor, curţilor şi grădinilor.

Este interzisă, însă, depozitarea în aceste recipiente a deşeurilor electrice şi a resturilor rezultate în urma lucrărilor de construcţii. Dacă şi-au renovat casele şi au moloz de aruncat, orădenii trebuie să încheie un contract distinct cu societatea de salubritate, care le va pune la dispoziţie un recipient anume în acest scop şi va transporta deşeurile la staţia de sortare din Episcopia.

Pentru ca toţi orădenii să ştie ce deşeuri pot arunca, RER Ecologic Service a pus lângă fiecare container un mic afiş care precizează că acestea sunt destinate exclusiv resturilor adunate în campania de curăţenie. De asemenea, orădenii sunt îndemnaţi să arunce deşeurile numai în containere, nu şi pe lângă, în caz contrar putând fi amendaţi de Poliţia Locală.

Pentru persoanele fizice care lasă gunoaiele pe străzi amenzile variază între 200 şi 500 lei, iar pentru cele juridice între 1.500 şi 2.000 lei. Dat fiind că pentru toată lumea campania de curăţenie se desfăşoară gratis, nimeni n-ar trebui să rişte...