În următorii trei ani, de îngrijirea şi amenajarea parcurilor, spaţiilor verzi şi scuarurilor din jumătatea de oraş aflată pe malul stâng al Crişului Repede, adică loturile I şi II, se va ocupa RER Ecologic Service. Licitaţia pentru adjudecarea acestei activităţi s-a încheiat săptămâna trecută, RER fiind desemnată să răspundă de trei din cele patru loturi în care a fost împărţit oraşul.

Trei loturi, doi câştigători

Primăria Oradea a anunţat săptămâna trecută rezultatele licitaţiilor pentru amenajarea, îngrijirea, modernizarea, extinderea şi executarea lucrărilor specifice spaţiilor verzi aflate în trei din cele patru loturi în care acestea au fost împărţite. Al patrulea, care se întinde în zona de vest a oraşului, în cartierele Rogerius, Oncea şi Episcopia, este sub contract până anul viitor, firma responsabilă fiind RER Ecologic Service.

Potrivit anunţului municipalităţii, două din cele trei loturi, mai exact loturile I şi II, au fost atribuite acum tot către RER Ecologic Service, în timp ce lotul III l-a câştigat firma Adenandra. Fiecare lot a fost licitat pentru o perioadă de 3 ani, valoarea contractului pentru lotul I fiind de 1,4 milioane lei, pentru lotul II de 1,3 milioane lei, iar în cazul lotului III de 1,07 milioane lei.

Sarcini diverse

Rezultatele noilor licitaţii fac ca trei sferturi din spaţiile verzi ale oraşului, cu excepţia parcurilor mari, atribuite prin licitaţii distincte, să fie în responsabilitatea operatorului licenţiat de salubritate al oraşului.

Conform contractelor încheiate cu Primăria, RER Ecologic Service are obligaţia să asigure în fiecare lot adjudecat curăţenia spaţiilor verzi, parcurilor şi a scuarurilor, să planteze copaci şi flori când este nevoie, să însămânţeze gazon, precum şi să întreţină toate amenajările. Asta înseamnă inclusiv tunderea gazonului, curăţarea zăpezii pe timp de iarnă, curăţarea buruienilor, adunarea gunoaielor, golirea coşurilor de gunoi, măturarea trotuarelor şi realizarea tăierilor de corecţie la arbori şi arbuşti.

De asemenea, pe timp de vară, muncitorii de la RER trebuie să ude gazonul şi florile, tot în grija lor fiind şi asigurarea curăţeniei în locurile de joacă pentru copii din aceste sectoare.


VOCEA STRĂZII

Ce părere aveţi despre scuarurile şi spaţiile verzi din Oradea? Ce le lipseşte?

Cred că dacă s-ar planta mai multe flori în parcuri şi scuaruri, oraşul ar arăta mult mai frumos, atât pentru locuitori, cât şi pentru turişti.

Maria Pop

Ne trebuie cât mai multe plantări de copaci: castani, tei, sălcii, stejari, salcâmi. Cât mai multe! Şi să fie udaţi şi îngrijiţi.

Kovacs Levente

Bănci fixe, ca să nu dispară, flori, dar care să rămână şi să nu fie furate peste noapte, coşuri de gunoi la fiecare 50 de metri.

Flory Garboni

Lipsesc cetăţenii civilizaţi. Am văzut des în parcuri iarba tunsă şi adunată, alei măturate şi spălate, dar plin de gunoaie aruncate în iarbă.

Ioana Gal

Gazonul trebuie întreţinut mai bine, eventual şi mai multe aranjamente florale. Să dispară gardurile metalice şi gardul viu.

Daniel Saratoc

Vrem mai multe flori în spaţiile verzi, de-a lungul şoselelor, flori din cât mai multe soiuri. Şi cred că e nevoie şi de mai multe bănci.

Livia