Unul dintre motivele pe care le invocă orădenii care nu colectează deşeurile selectiv este presupusa inutilitate a gestului: unii cetăţeni cred că degeaba le-ar aduna separat în două fracţii, umedă (resturi menajere) şi uscată (materiale reciclabile), căci muncitorii RER Ecologic Service le-ar strânge pe toate laolaltă.

Ca să demonstreze că această percepţie e neîntemeiată, operatorul licenţiat de salubritate al Oradiei a decis ca din această săptămână toate utilajele care colectează deşeurile reciclabile să fie însemnate cu o folie magnetică în formă de container galben. În felul acesta, când vor vedea utilajele, orădenii se pot convinge că sunt folosite doar la colectarea deşeurilor ce pot fi reutilizate.

Presupunere nefondată

Încă din 2010, când a introdus sistemul de colectare selectivă a deşeurilor, RER Ecologic Service a instituit trasee distincte, în zile diferite, pentru colectarea celor două tipuri de fracţii: umedă şi uscată. Concret, lunea, miercurea şi vinerea muncitorii ridică resturile menajere, iar marţea, joia şi sâmbăta fracţia uscată, adică deşeurile care pot fi reciclate: hârtii, cartoane, pet-uri, doze de aluminiu, metal, plastice, tetrapak-uri şi sticle.

Deşi fără dovezi, unii orădeni zic că deşeurile din containerele cu capace negre ar fi amestecate în utilaje cu conţinutul recipientelor cu capace galbene, ceea ce le-ar face inutil efortul de a arunca separat cele două fracţii. Ca să demonteze prejudecata, conducerea RER Ecologic Service a decis ca, în zilele în care strâng reciclabilele, utilajele de salubritate să poarte un semn distinct.

Selectiv e mai ieftin!

Astfel, începând din această săptămână, autospecialele care adună deşeurile reciclabile au pe caroserie o folie magnetică de culoare galbenă, de forma unui container pentru deşeurile reciclabile. Aşadar, când vor vedea aceste utilaje prin oraş, orădenii vor şti că în ele muncitorii trebuie să golească doar sacii galbeni ori recipientele cu capace de aceeaşi culoare, adică materialele ce pot fi revalorificate.

Orădenii trebuie să ştie că micul lor efort de a colecta selectiv nu este zadarnic, ci chiar o obligaţie prevăzută de regulamentul de salubritate al municipiului. În plus, din acest an, fiecare tonă de deşeuri menajere aruncată la halda de gunoi e taxată suplimentar, cu 80 lei, fapt impus de Administraţia Fondului de Mediu în întreaga ţară. Astfel, pentru ca salubrizarea să-i coste cât mai puţin, orădenii trebuie să arunce cât mai puţine deşeuri menajere şi cât mai multe reciclabile...