E surprinzător cum încă există mulți orădeni care nu au vizitat Grădina Zoologică de la redeschiderea ei. E și mai surprinzător că încă sunt concitadini care nu știu că a fost modernizată și nu mai este un loc terifiant pentru animale. Nu! Acum Grădina Zoologică din Oradea e o oază deschisă, cu dublul spațiului vechii grădini, în care familiile se pot plimba liber și admira animale îngrijite în condiții mult mai apropiate de cele naturale.

Avem norocul de a locui într-unul dintre puținele orașe din nord-vestul României care are o grădină zoologică. Mai mult, una din extrem de puținele complet remodernizate din țară. Acum găsim aici țarcuri și adăposturi ample, cu tot mai multă vegetație, în care animalele se simt incomparabil mai bine.

În prezent, Grădina Zoologică Oradea are peste 650 exemplare din peste 140 specii de pești, amfibieni, reptile, păsări și mamifere. Pe lângă urși, lupi, râși, cerbi, căpriori şi pisici sălbatice, aici puteți vedea lei, tigri siberieni, un jaguar, leoparzi, maimuțe, lemuri, suricate și multe altele. Se pune accent deosebit pe îngrijirea lor, efortul depus fiind recunoscut prin reluarea statutului de membru în Federația Grădinilor Zoologice și Acvariilor din România.

Și nu este totul. Grădina Zoologică din Oradea vrea să aducă animalele mai aproape de vizitatori, aşa că derulează proiecte menite să familiarizeze publicul cu cât mai multe specii, cel mai notabil fiind cel de „Părinte adoptiv la Zoo”. Orice doritor poate „adopta” un animal pe o perioadă de un an, în schimbul a 100 lei, bani care ajută la creșterea nivelului de bunăstare a animalelor. În schimb, „părintele adoptiv” primește un certificat unic, posibilitatea de a da un nume animalului (dacă nu are deja unul) și două intrări gratuite, de Zilele Părinților Adoptivi, când are parte de un tratament special.

Una peste alta, Oradea ar trebui să se mândrească cu Grădina Zoologică, iar orădenii, și nu numai, să o viziteze. Iar, dacă vor, şi să se implice în bunul ei mers.

Horia Bogdan
biolog
Grădina Zoologică Oradea