Programul pilot de colectare selectivă a deşeurilor în trei fracţii - reziduală, umedă şi biodegradabilă - intră în linie dreaptă.

După ce s-au consultat cu preşedinţii asociaţiilor de proprietari incluse în program, viceprimarul Oradiei, Florin Birta, şi directorul general marketing-economic al RER Vest, Pálhegyi Zoltán, se vor întâlni faţă în faţă cu orădenii, pentru a le preda recipientele pe care vor trebui să le folosească şi pentru a le explica noile reguli, de reciclare inteligentă.

Pentru atingerea ţintelor

Sala mare a Primăriei a găzduit întâlnirea dintre Birta, Pálhegyi şi preşedinţii asociaţiilor incluse în programul pilot, prilej cu care viceprimarul a explicat motivul pentru care 126 de asociaţii vor colecta separat resturile biodegradabile: pe scurt, Oradea trebuie să crească gradul de reciclare, ca să nu plătească penalităţi către Administraţia Fondului de Mediu.

"Începând cu anul 2019 trebuie să reducem deşeurile cu 45%. Acest procentaj este reprezentat de diferenţa dintre cantitatea de deşeuri care intră pe poarta Eco Bihor şi cantitatea reciclabilă, procentajul pe care reuşim să îl deviem de la depozitare. În acest moment, în Oradea se colectează pe două fracţii, umedă şi uscată, dar prin programul pilot pe care îl vom demara de la 1 iunie dorim includerea a încă unei fracţii, fracţia biodegradabilă. Acest deşeu biodegradabil nu numai că este foarte mult, dar e şi foarte greu ca tonaj. El nu ar mai fi depozitat, ci transformat într-un compost, o soluţie de reciclare", a spus Birta.

Premiu pentru conştiincioşi

La rândul său, Pálhegyi Zoltán le-a explicat concret orădenilor cum se va face colectarea în trei fracţii: în containerele galbene vor arunca în continuare ambalajele reciclabile (hârtie, carton, plastic, metal, sticlă etc.), în cele maro, pe care acum le vor primi de la operatorul de salubritate, trebuie să ajungă strict deşeurile biodegradabile, iar în cele negre resturile reziduale, care nu se încadrează în celelalte două categorii. Biodeşeuri sunt resturile de fructe şi legume, coji de ouă, filtrele de cafea sau ceai, flori şi plante, şerveţele şi prosoape de hârtie, păr şi blană de animale, carne (inclusiv peşte), caşcaval şi brânzeturi.

Preşedinţii de asociaţii au mai aflat că programul pilot va dura 6 luni, iar asociaţia de proprietari care va aduna cele mai multe biodeşeuri, respectând regulile de colectare, va fi scutită de plata serviciului de salubritate pentru un an. Majoritatea preşedinţilor de asociaţii au lăudat iniţiativa şi au apreciat că este necesară.

Coşuri şi saci pentru toţi

Începând din această săptămână, reprezentanţii Primăriei şi ai RER Vest vor merge în cartiere pentru întâlniri cu cetăţenii implicaţi în programul pilot, prilej cu care se vor şi împărţi sacii de hârtie şi coşurile de gunoi anume achiziţionate.

Mai precis, fiecare proprietar de apartament va primi câte 90 de saci de hârtie în care să arunce deşeurile biodegradabile şi un coş de gunoi în care să ţină sacul. Recipientul este anume creat pentru biodeşeuri, având orificii care permit aerului să circule, împiedicând astfel declanşarea procesului de fermentaţie. În urma consultărilor cu specialişti italieni, s-a ajuns la concluzia că un sac se va umple în 2 zile, astfel că cei 90 de saci ar trebui să ajungă pentru toate cele 6 luni de implementare a programului pilot.

De asemenea, în cadrul întâlnirilor orădenii vor primi şi pliante despre colectarea în trei fracţii, dar şi răspunsuri la alte întrebări pe care ar putea să le formuleze.

Ne vedem în cartiere!

Prima "şedinţă" va avea loc luni, 21 mai, de la ora 18, la asociaţia de proprietari Piaţa 1 Decembrie 56, locatarii fiind deja anunţaţi prin mesaje afişate în scările de bloc şi flyere lăsate la fiecare uşă. La fel vor fi "convocaţi", cu două zile înainte, toţi orădenii aşteptaţi la aceste întâlniri.

Primăria şi RER Vest îi îndeamnă pe cetăţeni să dea curs invitaţiilor, pentru a putea să afle în acest fel toate informaţiile utile. Totuşi, cei care nu vor reuşi să participe vor putea ulterior să ia coşul de gunoi, sacii şi pliantele informative de la preşedinţii de asociaţii. Apoi, desigur, nu le rămâne decât să respecte noua regulă...


VOCEA STRĂZII

Ce părere aveţi despre colectarea selectivă în trei fracţii? Cum credeţi că poate fi implementat cu succes acest proiect în Oradea?

Eu mă bucur că Primăria şi RER au făcut acest pas, în Occident de mult se întâmplă aşa. E nevoie însă de multă educaţie printre cetăţeni.

Viorel

Nu cred în reuşita proiectului, pentru că avem alte probleme. În ţarcuri intră ţiganii, împrăştie gunoaiele, containerele arată cum arată.

Marinel Suciu

Iniţiativa este bună, dar ar trebui ca fiecare bloc să aibă propriul ţarc cu containere. Altfel, oamenii vor arunca vina unii pe alţii.

Loredana Papp

Primăria mai bine s-ar gândi să îngroape toate containerele în subteran, este prea multă mizerie pe metru pătrat, iar de miros nu mai vorbesc.

Florica Roşca

Mă bucur că se încearcă, dar cred că va fi foarte greu. Abia s-au obişnuit oamenii cu două fracţii. Poate dacă fiecărui orădean i se dau explicaţii...

Sanda Aurelia

Îmi place iniţiativa, dar să premiezi o singură asociaţie este prea puţin. Trebuie să se dea premii la primele 10 asociaţii şi pedepse la ultimele 10.

Gheorghe Hălmăgean