"Natura şi educaţia sunt asemănătoare, căci educaţia îl transformă pe om şi, prin această transformare, creează natura", spunea filosoful grec  Democrit. Pornind de la această idee, consider că a sosit momentul să facem paşi concreţi în a promova şi a conştientiza protecţia mediului. Pentru ca noi şi generaţiile viitoare să avem un mediu curat şi sănătos, trebuie să ne schimbăm obiceiurile.

Educaţia ecologică nu-şi atinge scopul dacă comunitatea locală nu este receptivă la problemele de mediu. În România anului 2017, este foarte important să formăm încă din grădiniţe obiceiuri ecologice sănătoase. Viitorul cetăţean trebuie să fie pregătit să influenţeze pozitiv deciziile politico-economice şi sociale cu privire la mediu.

Colectarea selectivă a deşeurilor, care în prezent se ridică doar la 5% la nivelul întregii ţări şi care trebuie, obligatoriu, să ajungă la 50% în 2020, conform angajamentelor asumate în faţa Uniunii Europene, utilizarea responsabilă a apei şi a energiei, organizarea de activităţi regulate de igienizare a unor zone publice şi a unor concursuri pe teme ecologice, introducerea de ore speciale de ecologie în şcoli şi adoptarea unor eco-ghiduri reprezintă doar câteva "soluţii-cheie" pentru atingerea dezideratului de a avea o Românie curată!

În calitate de secretar al Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic din Camera Deputaţilor, consider că este de datoria mea să impulsionez conştientizarea respectului pentru natură prin exemplul propriu, inclusiv prin organizarea unor activităţi de ecologizare, cum a fost cea organizată în data de 13 mai 2017 în Pădurea Delani de lângă Beiuş, prilej cu care am igienizat zona respectivă şi am colectat selectiv gunoaiele. Avem de făcut un simplu pas pentru a arăta naturii că ne pasă.

Dragi bihoreni, vă îndemn pe fiecare dintre voi să fiţi selectivi cu gunoaiele, pentru a trăi într-un mediu curat şi sănătos!

Gheorghe-Dănuţ Bogdan
deputat PSD Bihor