De anul acesta, orădenii vor trebui să-şi cântărească bine motivele înainte de a cere Primăriei permisiunea de a tăia un copac. Asta pentru că obligaţiile lor vor creşte!

Primăria vrea să modifice regulamentul de spaţii verzi al oraşului, obligând cetăţenii care taie un copac să planteze alţi cinci în loc, acolo unde le vor spune responsabilii municipalităţii. Mai mult, puieţii de arbori nu vor mai fi oferiţi gratuit de Primărie, ci vor trebui cumpăraţi de cel care face tăierea şi plantarea.

Amenzi mai mari

Actualul regulament privind organizarea, dezvoltarea şi întreţinerea spaţiilor verzi din Oradea este în vigoare din 2009, anul în care municipalitatea a predat asociaţiilor de proprietari spaţiile din jurul blocurilor, iar parcurile şi scuarurile firmelor câştigătoare ale licitaţiilor organizate în acest scop. Acum, însă, conducerea Primăriei crede că anumite prevederi ale regulamentului sunt prea blânde, drept urmare vrea să le modifice.

03 mircea stejarean.jpgÎn primul rând, prin noul proiect se instituie amenzi pentru asociaţiile de proprietari care nu-şi întreţin spaţiile verzi din jurul blocurilor. "Până acum exista o amendă pentru obligaţia generală de a face curăţenie. Acum se prevăd amenzi pentru fiecare acţiune specifică. De pildă, dacă nu şi-au cosit iarba ori dacă n-au tuns gardul viu", explică Mircea Stejeran (foto), şef de serviciu în cadrul Direcţiei Tehnice a Primăriei. Amenzile vor fi cuprinse între 1.000 şi 5.000 de lei, în funcţie de obligaţiile neîndeplinite.

Cinci pentru unul

O modificare importantă adusă regulamentului îi vizează pe cei care vor să taie copaci. Şi până acum, cei care doreau să doboare un pom trebuiau să depună o cerere la Primărie, alături de o solicitare pentru a primi doi puieţi pe care să-i planteze în schimb. Pe viitor, însă, orădenii vor completa o declaraţie potrivit căreia, dacă primesc aprobarea de tăiere, vor planta alţi cinci copaci în loc. "Doi pomi plantaţi nu pot compensa unul tăiat, aşa că trebuie să creştem numărul celor ce trebuie sădiţi", precizează Stejeran. Fiecare pom care va fi plantat trebuie să fie de cel puţin patru metri înălţime, să fie prevăzut cu un balot de pământ care să hrănească rădăcina până la prindere în locul de transplantare, să aibă o circumferinţă de minim 12 centimetri, tulpina dreaptă şi nedeteriorată, şi să nu aibă nicio ramură ruptă.

Până acum, Primăria oferea gratuit cei doi puieţi care trebuiau plantaţi în locul unuia tăiat. Din acest an, însă, fiecare solicitant va trebui să-şi procure cei cinci copaci pentru înlocuire pe cheltuială proprie. Asumarea acestor obligaţii nu îl asigură, însă, pe niciun solicitant că cererea sa de tăiere a copacului va fi aprobată automat. Dacă angajaţii Primăriei vor considera că pomul pe care vrea cineva să-l taie poate rămâne în picioare, aşa va rămâne.

Se aşteaptă sugestii

Dacă solicitantul primeşte acordul pentru tăiere, conform noilor prevederi, angajaţii Primăriei îi vor indica unde să planteze cei cinci pomi. "Practica de până acum era să se planteze pe locul celui tăiat, însă nu ere cea mai bună variantă în toate cazurile", explică funcţionarul municipalităţii. De asemenea, cetăţeanul va trebui să notifice în scris instituţia cu privire la data plantării, astfel încât un inspector de teren să-l asiste şi să confirme ulterior că pomii au fost plantaţi în condiţiile impuse de regulament.

Cine nu se va conforma acestor obligaţii, dar va tăia un copac, va plăti o amendă de 1.100 de lei, constând în contravaloarea a cinci pomi. "Vom elibera o somaţie de plată pentru cine nu se conformează, iar din acei bani vom cumpăra noi copacii şi îi vom planta", explică Stejeran. Regulamentul va fi supus dezbaterii publice pe 31 ianuarie, de la ora 16, în sala mare a Primăriei. Până atunci, orădenii pot face propuneri ori sugestii trimiţând un e-mail pe adresa mircea.stejarean@oradea.ro.