Implementat în aprilie 2018, proiectul "România Colectează Selectiv" reprezintă o încercare de a include toate comunele din judeţul Bihor într-o structură în care se gestionează şi se reciclează deşeurile din gospodării. Proiectul se adresează localităţilor care în prezent nu colectează selectiv sau procesul se execută incorect.

Proiectul "România Colecteză Selectiv" a fost demarat în comuna Pomezeu, în primăvara acestui an. Colectarea are loc săptămânal, în fiecare vineri, pe două rute, cu personal specializat din cadrul companiei Zapdeco. Se colectează PET, folie, carton, sticle şi doze. Sacii pentru colectare se pun la dispoziţia locuitorilor comunei în mod gratuit, la fiecare ridicare a deşeurilor.

"Suntem încrezători în reuşita şi extinderea acestui proiect. Avem dovada clară că se poate şi în comunele din România. Pomezeu este un prim exemplu de succes în implementarea proiectului. În jumătate de an s-au facut progrese mari. Iniţial, locuitorii de aici amestecau deşeul menajer cu cel reciclabil, neavând o idee clară despre colectarea selectivă şi scopul nostru de a separa tot ceea ce se poate pentru a recicla şi valorifica ulterior", a declarat Cristian Zgîrd, Director Executiv Zapdeco.

Cantitatea de deşeuri preluată şi livrată către groapa de gunoi Eco Bihor s-a înjumătăţit în timpul implementării proiectului, reducându-se cu peste 50 de tone.

"Ca Primarie, încercăm să încurajăm populaţia să colecteze selectiv şi sperăm să ajungem la colectarea pe şi mai multe categorii.  S-au făcut şi se vor face în continuare instruiri cu cetăţenii şi în şcoli pentru a conştientiza beneficiile colectării selective. Prin scăderea cantităţii de deşeuri preluate înspre descărcare la groapa de gunoi Eco Bihor, au scăzut şi cheltuielile noastre, drept urmare s-au făcut economii substanţiale", a spus Ioan Şora, primarul comunei Pomezeu.

Exemplul comunei Pomezeu a fost urmat de comunele Criştioru de Jos şi Lazuri de Beiuş, unde se colectează bilunar, de la începutul lunii octombrie. Zapdeco va implementa proiectul "România Colectează Selectiv" şi în alte comune din judeţ, pentru a îndeplini cerinţele Uniunii Europene în ceea ce priveşte gestionarea şi reciclarea gunoiului menajer şi a materialelor reciclabile.

(Advertorial)