SC Administraţia Domeniului Public SA Oradea, împreună cu Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor, anunţă deschiderea Centrului de comercializare şi sacrificare miei din cadrul Pieţei Ioşia, cu ocazia sărbătoririi Paştelui. Piaţa de miei va fi deschisă pentru cumpărători după următorul program:

Joi,             29.03.2018 - între orele 9.00 – 17.00

Vineri,        30.03.2018 - între orele 9.00  - 17.00

Sâmbăta   31.03.2018 - între orele 9.00  – 13.00

Miercuri     04.04.2018 – între orele 9.00- 17.00

Joi,             05.04.2018 - între orele 9.00 – 17.00

Vineri,        06.04.2018 - între orele 9.00  - 17.00

Sâmbăta   07.04.2018 - între orele 9.00  – 13.00


Comercianţii de miei trebuie să plătească către ADP SA o taxă de sacrificare şi vânzare în valoare de 10 lei/buc/zi – accesul acestora şi a mieilor se va face zilnic începând cu ora 8.00.

Tariful încasat de ADP de la măcelari, pentru serviciile de sacrificare miei, este de 75 lei/zi/măcelar, iar verificarea stării de igienă şi sănătate a măcelarilor se va face zilnic între orele 8.30 -9.00.

Măcelarii trebuie să aibă echipament minim de protecţie sanitară (salopetă completă, boneta, halat/ şorţ plastic de protecţie, încăltăminte adecvată - cizme, să deţină instrumentarul necesar desfăşurării activităţii – toate din materiale igienizabile şi inoxidabile, respectiv să aibă o stare de sănătate corespunzătoare, atestată cu fişă de aptitudini vizată de un medic specialist în medicina muncii.

Producătorii trebuie să aibă asupra lor, pentru atestarea eligibilităţii din punct de vedere a sănătăţii animalelor, următoarele documente: certificatele sanitare veterinare care atestă starea de sănătate a mieilor, formularele de mişcare şi  formularul privind furnizarea informaţiile referitoare la lanţul alimentar, iar pentru a dovedii calitatea de crescători de animale să deţină şi să prezinte atestatele de producători şi carnetele de comercializare, iar pentru operatorii economici copia după CUI şi avizul de însoţire a mărfii.

Crescătorii de ovine şi caprine care doresc să comercializeze animale în acest centru trebuie sa îndeplinească următoarele cerinţe minime:

- în vederea afluirii mieilor la centrele amenajate pentru sacrificare, aceştia trebuie să fie identificaţi prin crotalii şi înregistraţi în baza de date. Animalele vor fi crotaliate cu crotalii dublă.

- înainte de transportul mieilor din exploataţia de origine, aceştia vor fi examinaţi obligatoriu de către medicul veterinar împuternicit de la DSVA  de pe raza localităţii unde este înregistrată exploataţia de animale, care în urma examenului va emite documentele sanitare veterinare în conformitate cu legislaţia în vigoare

- mijloacele de transport animale trebuie să deţină document de înregistrare /autorizaţie sanitară veterinară,. Sunt exceptate de la obligaţia de a deţine document de înregistrare/autorizaţie pentru mijlocul de transport, mijloacele de transport proprii ale agricultorilor care efectuează transportul propriilor animale pe distanţe de până la 50 km, cu condiţia ca mijloacele de transport trebuie să asigure condiţii minime de bunăstare a animalelor în timpul transportului.

ATENŢIE! Pentru a fi admişi în Centrele de sacrificare, numărul de animale din mijlocul de transport, respectiv numărul şi seria crotaliilor acestor animale, trebuie să corespundă în întregime cu datele înscrise în documentele care însoţesc transportul. Este interzisă afluirea în zona Centrului de sacrificare a animalelor din alte specii decât ovină şi caprină, precum şi a animalelor din specia ovină şi caprină în vârstă mai mare de 6 luni.

Informatii suplimentare la tel 0771/263157.