În plin scandal privind condamnarea definitivă a directorului societăţii Termoficare Oradea, Stănel Necula, într-un proces de corupţie, furnizorul de energie termică şi USR Bihor se ameninţă reciproc cu instanţa.

Conducerea Termoficarea a răspuns, sâmbătă dimineaţă, acuzaţiilor formulate marţi de USR Bihor privind lipsa de transparenţă în procesul de tranzacţionare a certificatelor verzi către CET-urile din Timişoara şi Motru, conduse de administraţii liberale.

Furnizorul de energie termică a emis un drept la replică în care nu face nicio referire la cererea USR Bihor privind suspendarea "de îndată" a mandatului managerului Termoficare, Stănel Necula, condamnat definitiv pentru corupţie.

În schimb, Termoficare îşi apără poziţia afirmând că tranzacţionarea certificatelor s-a făcut fără nicio implicaţie politică, cu desemnarea societăţii specializate în tranzacţionarea certificatelor prin procedură de selecţie, încheierea contractului cu clauze de confidenţialitate fiind menită "să protejeze interesele părţilor", iar perfectarea tranzacţiilor fiind în folosul societăţii orădene, fără însă a se preciza cât s-a câştigat de pe urma lor.

Se caută un broker!

Concret, conducerea Termoficare a arătat că în 24 aprilie 2018 a derulat o procedură de selecţie în vederea încheierii unui parteneriat cu firme agreate la bursă alături de care să achiziţioneze 216.000 de certificate UEA.

Certificatele erau necesare operatorului Colterm Timişoara, care era o obligat să le depună la Registul Unic Consolidat al Uniunii Europene până la sfârşitul lunii aprilie în contul cantităţii de gaze de seră eliberate în atmosferă în anul precedent.

Potrivit comunicatului Termoficare, invitaţia a fost trimisă unui număr de 15 societăţi specializate în tranzacţionarea certificatelor. "În data de 25 aprilie 2018 subscrisa a desemnat ca fiind câştigătoare oferta depusă de SC TDR Energy SRL, încheindu-se contractul de asociere in participaţiune din 25 aprilie 2018, având ca anexă, ca parte integrantă, acordul de confidenţialitate 5.740", se menţionează în dreptul la replică.

Asocierea TDR Energi – Termoficare a tranzacţionat către Colterm 216.000 de certificate EUA achiziţionate de pe piaţa liberă cu aprobarea AGA Termoficare. "Obligaţiile asumate de părţile contractante au fost în totalitate respectate şi îndeplinite", a transmis Termoficare, fără a preciza valoarea tranzacţiei şi nici profitul înregistrat de societate.

Pentru CET-urile din Timişoara şi Motru

Potrivit dreptului la replică, operatorul de termoficare a primit din partea Colterm o solicitare similară în ianuarie 2019 pentru achiziţia a 250.000 de certificate UEA cu rambursarea preţului în 6 rate egale în perioada februarie – iunie 2019.

Astfel, Termoficare şi TDR Energy au semnat în ianuarie 2019 un act adiţional la contractul din aprilie 2018 prin care au prelungit perioada asocierii până în aprilie 2020 şi au încheiat un contract cu Colterm privind achiziţia a 219.000 de certificate, la un preţ total de 6.898.500 euro.

Operatorul de termoficare timişorean şi-a plătit certificatele în perioada mai – octombrie 2019, garantând plata lor cu 7 milioane lei şi asumarea ratelor de către Consiliul Local Timişoara. Conform comunicatului, preţul final al contractului, actualizat din ordinele de tranzacţionare a certificatelor, a fost de 6.871.050 euro, părţile îndeplinindu-şi în totalitate obligaţiile asumate.

O operaţiune similară a fost derulată şi în aceeaşi perioadă la solicitarea UATAA Motru, pentru care asociaţii au avut de achiziţionat 12.600 certificate UEA cu o valoare estimată de 384.300 euro.

La fel ca în cazul precedent, CET-ul din Motru a depus o garanţie de 500.000 lei, iar Consiliul Local din localitate şi-a asumat graficul de plăţi care prevedea trei rate egale în perioada mai – iunie 2019. Valoarea finală a contactului, rezultată din ordinele de tranzacţionare, a fost de 391.608 euro.

Nici cu privire la aceste două tranzacţii, Termoficare nu precizează concret care a fost câştigul societăţii, deşi acesta a fost motivul declarat al implicării în asemenea tranzacţii.

Pe bani publici, dar confidenţial

În dreptul la replică formulat către USR Bihor, conducerea Termoficare neagă că ar fi secretizat datele tranzacţiilor, deşi a încheiat un acord de confidenţialitate. "Societatea noastră nu a desfăşurat procedurile de achiziţie şi vânzare certificate de carbon "ocolind" Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, aşa cum susţine USR Bihor, ba mai mult, având în vedere prevederile art. 37 pct. 1 lit. e şi f din Legea 99/2018 privind achiziţiile sectoriale (act normativ în baza căruia subscrisa realizează achiziţii) care exceptează de la aplicabilitate operaţiunile de servicii financiare în legătură cu emisiunea, vânzarea, cumpărarea sau transferul valorilor mobiliare ori al altor instrumente financiare (cum sunt şi certificatele de CO2), apreciem că nu poate fi pusă la îndoială selectarea concurenţială, legală, a partenerilor societăţii noastre şi nici transparenţa decizională în acest sens", a transmis conducerea operatorului de termoficare.

În ceea ce priveşte acordul de confidenţialitate încheiat cu TDR Energy, conducerea societăţii susţine că este o practică "perfect legală" folosită inclusiv în contractele încheiate de instituţii publice şi menită "să protejeze interesele părţilor comerciale implicate într-un contarct". "O eventuală încălcare a acordului de confidenţialitate ar fi putut genera în sarcina societăţii noastre plata unor daune consistente, lucru care nu ar fi fost (...) în interesul cetăţenilor oraşului Oradea", se arată în dreptul la replică.

Conducerea Termoficare a arătat că "pentru a evita presupunerile eronate", a invitat la sediul societăţii reprezentanţii USR Bihor pentru a consulta documentele, în condiţiile acordului de confidenţialitate, lucru care nu s-a întâmplat.

"Există numeroase contracte încheiate inclusiv de autorităţi publice care conţin clauze de confidenţialitate a căror încălcare poate genera prejudicii semnificative pentru partea în culpă, astfel încât afirmaţia tendenţioasă a USR Bihor ("putem să aflăm ce s-a făcut cu banii orădenilor, dar nu vă putem spune") e gratuită şi nefondată", a transmis Termoficare.

"Să-şi retragă afirmaţiile!"

Reprezentanţii societăţii au mai susţinut că acuzaţia URS Bihor privind "folosirea la secret a banilor orădenilor pentru a salva alte administraţii liberale din ţară", lezează imaginea societăţii.

Conducerea Termoficare susţine că tranzacţiile cu certificate EUA au fost legale, transparente şi profitabile, "neputând fi vorba în niciun caz de vreo formă de ajutor sau de salvgardare cu titlu gratuit a unei societăţi sau autorităţi".

La fel ca USR Bihor, care la începutul acestei săptămâni ameninţa că va solicita instanţei să facă publice prevederile acordului de confidenţialitate, Termoficare Oradea ameninţă că îşi va apăra interesele în justiţie.

"Având în vedere cele de mai sus, solicităm pe această cale USR Bihor să-şi retragă public afirmaţiile făcute. În caz contrar, ne rezervăm dreptul să acţionăm în consecinţă", se încheie comunicatul termoficare.