După ce Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor a emis o nouă autorizaţie de mediu pentru ferma Nutripork din Ioşia, deputatul PNL Florica Cherecheş, singurul parlamentar bihorean care a dovedit preocupare constantă faţă de poluarea olfactivă provocată de complexul zootehnic, se arată nemulţumită că, în continuare, nu există o perdea forestieră între fermă şi oraş.

Printr-un comunicat de presă transmis joi, în care prezintă şi demersurile pe care le-a făcut în problema Nutripork, dar şi principalele condiţii impuse fermei, Cherecheş arată că încă are nemulţumiri, deşi noua autorizaţie conţine îmbunătăţiri faţă de precedenta.

"Deşi aceste noi prevederi sunt binevenite, nu pot ignora ceea ce continuă să lipsească, şi anume perdeaua forestieră care ar trebui să înconjoare ferma şi respectarea distanţei de 1.000 m până la cea mai apropiată locuinţă. Din păcate, răspunsurile primite la interpelările mele recente exact pe aceste teme denotă lipsă de responsabilitate din partea Executivului şi sunt atât de evazive încât dau naştere la interpretări", a transmis deputatul.

Printre noile măsuri impuse fermei Nutripork se regăsesc recomandările europene cuprinse în BAT (Best Available Techniques – Cele mai bune tehnici disponibile), adică tehnici nutriţionale menite să reducă nutrienţii din dejecţii, în vederea scăderii nivelului emisiilor de mirosuri, măsurarea mirosurilor cu un olfactometru, ori monitorizarea semestrială a mirosurilor, dar şi a calităţii apei subterane.

Cherecheş mai spune că acum orădenii mai pot doar să dea şansa Nutripork să demonstreze că a le-a înţeles mesajele şi a luat măsurile necesare ca să nu mai deranjeze cetăţenii. "Obţinerea unei noi autorizări pentru ferma Nutripork nu presupune finalul luptei noastre pentru a avea un aer curat pentru întregul oraş", a mai declarat parlamentarul.

În final, Florica Cherecheş promite că va fi atentă la vocea orădenilor şi va sesiza orice derapaj instituţiilor responsabile şi ministerelor de resort.

Aşa cum BIHOREANUL a scris, APM Bihor a eliberat miercuri noua autorizaţie de mediu pentru funcţionarea fermei de porci din Ioşia, care va fi valabilă 10 ani. Anual, însă, Nutripork va trebui să prezinte rapoarte de mediu Agenţiei şi Primăriei Oradea.