Peste 150 de orădeni, cei mai mulţi tineri, s-au strâns, joi, în Piaţa Unirii şi au dansat împreună cu copii şi adulţi afectaţi de sindromul Down, în cadrul unui flash-mob. Evenimentul a încheiat marşul organizat de Asociaţia Down Oradea, cu ocazia Zilei Mondiale a Sindromului Down.

Marşul "Nu lăsa pe nimeni în urmă" a început înainte de ora 15, în faţa magazinului Crişul, unde s-au adunat voluntari, studenţi, dar şi familii care au copii cu această afecţiune. Susţinătorii au defilat apoi pe Calea Republicii, cu pancarte în mâini şi cu zâmbete pe faţă.

"Mă bucur că susţinem aceste persoane. Văd oameni plini de energie, fericiţi şi care, cel mai important, nu sunt diferiţi de noi şi nu ar trebui să îi ignorăm", a spus Daiana, o studentă prezentă la marş.

În Piaţa Unirii, preşedinta Asociaţiei Down din Oradea, Lucia Ciobanu, a vorbit despre cât de important este ca semenii să fie alături de astfel de persoane, care au nevoie de mai multă afectivitate.

"Vă rog să vă aplaudaţi, pentru că sunteţi minunaţi. Mă bucur că v-aţi strâns atât de mulţi pentru aceşti oameni care merită atenţia noastră", a spus la microfon şi Arina Moş, director executiv al Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea. Ea i-a îndemnat pe cei prezenţi să petreacă timp cu cei afectaţi de sindromul Down, ca voluntari, pentru a-i înţelege mai bine.

"Este foarte furmos. Mă bucur că măcar o dată pe an se face ceva pentru ei", a declarat Tamara, care a venit la eveniment împreună cu fratele ei mai mic, suferind de acest sindrom.

După marş, toţi participanții au dansat împreună pentru a celebra Ziua Mondială a Sindromului Down, pe mai multe melodii, între care "U are cool", oferită de Philip Abusi de la Mokamusic. Manifestarea s-a încheiat cu o horă, în care au fost prinşi şi curioşii aflaţi în trecere prin Piaţa Unirii.

În Bihor, potrivit statisticilor Asociaţiei Down Oradea, sunt peste 300 de oameni cu astfel de probleme. Asociaţia Down Oradea îşi desfăşoară activitatea de mai bine de 28 de ani, sprijinind copiii şi tinerii cu sindrom Down în Centrul de Zi Iedera, situat pe strada Louis Pasteur nr. 42, unde 76 de persoane, copii şi adulţi, fac terapie cu membrii asociaţiei.

În România, Ziua Mondială a Sindromului Down a fost sărbătorită concomitent şi în Bacău şi Craiova.

Video: Dan Bureția / Mădălina Sim