La finalul anului viitor vor circula prin Oradea tramvaie noi. Primăria a anunţat că vineri a fost semnat atât contractul pentru achiziţia a 10 tramvaie noi, în valoare de peste 19 milioane euro, cât şi contractul prin care suma este acoperită din fonduri europene.

Tramvaiele vor fi făcute de Astra Vagoane Călători, modelul urmând să fie special proiectat pentru Oradea. 

"Obiectul acestui contract este achiziţia a 10 tramvaie noi, fiecare cu 160 de locuri, eficiente din punct de vedere energetic, dotate cu un sistem de recuperare a energiei, cu aer condiţionat, dar şi cu un loc pentru persoanele cu dizabilităţi", a transmis Primăria într-un comunicat.

Contractul derulat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 a fost semnat şi de Ministerul Dezvoltării Regionale si Administraţiei Publice, dar şi Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest, reprezentată prin director Sanda Cătană.

"Modernizarea parcului de tramvaie e un proiect foarte important care, alături de cel privind extinderea reţelei cu noua linie de tramvai care va lega cartierul Nufărul de Calea Aradului, va asigura o mai bună funcţionare a transportului public orădean", a declarat, potrivit comunicatului, primarul Ilie Bolojan.

Valoarea contractului este de 88.812.054,10 lei (peste 19 milioane euro), din care valoarea nerambursabilă este de 98% - respectiv 87.035.813, 01 lei.

Potrivit contractului semnat tot vineri cu SC Astra Vagoane Călători SA, singurul producător care s-a prezentat la licitaţie, primele patru tramvaie vor fi livrate în luna octombrie a anului 2019 iar celelalte şase în cursul anului 2020.

Viceprimarul Mircea Mălan a precizat pe Facebook că modelul care va fi livrat va fi special proiectat pentru Oradea. "Varianta de culori, dar şi numele tramvaiului vor fi alease în perioada următoare, cu ajutorul dumneavoastră. Vom primi mai multe variante de culori pe care le vom pune în dezbatere", a precizat Mălan.

În prezent se află în fază de precontractare contractul de finanţare privind modernizarea parcului de tramvaie din municipiul Oradea – etapa a- II-a, care presupune achiziţia a încă 10 tramvaie noi.