Licitează fără concurenţă! Firma Astra Vagoane Arad este singurul producător care a depus oferte în cadrul licitaţiei pentru achiziţia a 10 tramvaie noi până la termen limită din 20 iunie.

"Am avut o primă şedinţă de evaluare. S-a constatat că documentele depuse de ofertant sunt în regulă. I-am comunicat firmei că vom trece la evaluarea ofertei din punct de vedere tehnic", a declarat viceprimarul Mircea Mălan.

Edilul nu a putut explica lipsa de interes companiilor de profil faţă de oferta municipalităţii. "Nu ştiu ce s-a întâmplat. Am convenit cu colegii mei din Primărie să facă un caiet de sarcini care să le ofere tuturor companiilor posibilitatea să participe la licitaţie", a spus Mălan.

Printre companiile anunțate despre licitaţie s-au numărat atât Siemens, care a livrat Oradiei în 2008 10 modele Ultra Low Floor, cât şi companiile Stadler și Skoda.

În ceea ce priveşte oferta companiei Astra, Mălan a spus că aceasta s-a arătat dispusă să livreze un model de tramvai care circulă în prezent în Germania. "Este vorba de un model de tramvai care conţine piese Siemens", a spus edilul.

Surse apropiate licitaţiei au declarat pentru BIHOREANUL că arădenii au ofertat un model complet diferit, altul decât Imperio produs sub licenţă Siemens începând din 2012, sau Autentic, de concepţie integral românească, scos pe piaţă în urmă cu doi ani.

Municipalitatea intenţionează să achiziţioneze printr-un proiect european 10 tramvaie cu o valoare maximă de 1,6 milioane euro plus TVA pe tramvai. În cazul în care fondurile alocate Oradiei vor fi suplimentate, municipalitatea va comanda ulterior încă o tranşă de 10 tramvaie.

Primele 10 tramvaie vor trebui livrate în 15 luni, iar celelalte 10 în termen de un an de la data semnării contractului.

Conform condiţiilor cerute la licitaţie, tramvaiele vor trebui să aibă o lungime de 27 metri, podea joasă, rampe şi spaţii pentru persoanele cu dizabilităţi, sistem de recuperare a energiei de frânare, încălzire, aer condiţionat şi instalaţii de e-ticketing.