Clubul Sportiv Gecko din Oradea a lansat, vineri, un proiect în valoare de 68.000 euro, realizat pe fonduri transfrontaliere şi menit să atragă elevii, de la clasa I la clasa a XII-a, spre escaladă, despre care iniţiatorii spun că este prea puţin cunoscută ca modalitate de petrecere a timpului liber. 

Partenerul maghiar al proiectului RO-HU este Clubul Sportiv Meteóra din localitatea Zsombó, unde funcţionează un centru complex şi bine dotat de escaladă. 

Iniţiativa a fost prezentată, vineri, la Cetate, de preşedintele clubului Gecko, Lakatos Zsolt (foto). Potrivit acestuia, în cadrul proiectului va fi cumpărat un panou mobil de escaladă, care va ajunge în opt şcoli din România şi din Ungaria şi va fi testat de elevi. 

"Vom trimite adrese şcolilor din Bihor, dar şi din Satu Mare, Arad şi Timiş, pe partea română, detaliind proiectul. Dintre şcolile care se vor înscrie vom selecta patru din România şi patru din Ungaria. Le vom alege pe cele care ne oferă cât mai mulţi elevi care să testeze peretele mobil şi care au spaţiul necesar pentru instalarea acestuia", a spus Lakatos. 

Peretele este înalt de 6 metri şi lat de 3 metri şi imită un perete care poate fi găsit în sălile de escaladă, doar că poate fi transportat şi montat cu uşurinţă şi în alte locuri. Un astfel de panou costă 10.000 euro. El va sta la fiecare şcoală implicată în proiect câte două zile, timp în care iniţiatorii le vor da şansa curioşilor să se caţere pe acesta şi să "prindă gustul" escaladei. 

Dintre elevii cărora li se va face cunoştinţă cu escalada, câteva zeci vor fi selectaţi pentru a participa la scurte tabere în care vor putea exersa atât în săli specializate cât şi în natură. Totodată, într-o fază ulterioară, proiectul prevede şi organizarea de concursuri sportive de căţărare la care să participe 50 de copii din ambele ţări, care nu doar să concureze, ci să se şi cunoască şi să socializeze.

De asemenea, între activităţile plănuite de iniţiatori se numără o tabără de escaladă şi sesiuni de terapie prin mişcare pentru 24 de copii cu cerinţe speciale. Participarea la toate aceste activităţi va fi gratuită pentru elevii selectaţi. 

Proiectul este intitulat "Cross-border climbing" (Escaladă Transfontalieră) şi este implementat în cadrul Programului Interreg V-A România-Ungaria 2014-2020, finanţat prin indermediul Fondului European de Dezvoltare Regională. 

Contractul aferent proiectului a fost semnat vineri. Activităţile se vor desfăşura în următoarele 18 luni.