Banca Naţională a României a anunţat, luni, că va pune în circulaţie, din 27 august, monede noi de 50 de bani, cu chipul Regelui Ferdinand.

Pe avers, monedele vor fi gravate cu o imagine realizată în centrul Oradiei, pe 23 mai 1919, cu ocazia primei vizite a Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria în Transilvania după Marea Unire.

În imaginea aleasă pentru a fi prezentată pe noua monedă de 50 de bani se pot distinge cei doi monarhi ai României, precum şi clădiri din centrul Oradiei, inclusiv Palatul Episcopal Greco-Catolic. 

Tema aleasă, deci, pentru noile monede este "Desăvârşirea Marii Uniri - Regele Ferdinand I Întregitorul". În circulaţie vor fi puse 5 milioane de astfel de monede. Vor fi lansate, de asemenea, ediţii speciale de aur şi de colecţie.

"În conformitate cu prevederile Legii nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, începând cu data de 27 august 2019 Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic monede din aur şi alamă pentru colecţionare şi va pune în circulaţie o monedă din alamă, cu tema Desăvârşirea Marii Uniri - Regele Ferdinand I Întregitorul", se arată într-un comunicat publicat pe portalul BNR.

Tot acolo se mai arată că aversul monedelor de aur şi de alamă (pentru colecţionare, respectiv pentru circulaţie) "prezintă imagini ale primei vizite a Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria în Transilvania unită cu Ţara, respectiv la Oradea, în data de 23 mai 1919".

De asemenea, tot pe aversul monedei va sta inscripţia în arc de cerc "ROMANIA", valoarea nominală "50 BANI", stema României şi anul de emisiune "2019".

Reversul monedelor prezintă portretul Regelui Ferdinand I şi inscripţiile în arc de cerc "FERDINAND I" şi "INTREGITORUL".

Tirajele acestei emisiuni numismatice sunt: 500 de bucăţi pentru moneda din aur; 50.000 de bucăţi pentru moneda din alamă pentru colecţionare; 5.000.000 de bucăţi pentru moneda din alamă pentru circulaţie.

Preţurile de vânzare sunt de 9.340,00 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din aur, inclusiv broşura de prezentare; 10,00 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din alamă de 50 bani pentru colecţionare.

Lansarea în circuitul numismatic a monedelor din aur şi a monedelor din alamă pentru colecţionare se va realiza prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.