Intrat în faliment şi închis în urmă cu un an, mall-ul Oradea Shopping City are proprietari noi. Firma Sapient Center SA a cumpărat complexul comercial, la preţul de 8 milioane euro. Noul proprietar are ca acţionar principal firma Lotus Center, controlată de Alexandru Mudura junior, prefigurându-se astfel apariţia unui al doilea Lotus Center la marginea Oradiei.

La cererea BIHOREANULUI, Sanda Nastase, reprezentant al Expert Insolvenţă, lichidator judiciar al firmei ShoppingCity Oradea SRL, a confirmat că centrul comercial, scos la licitaţie în mai multe rânduri în ultimii ani, a fost în final vândut.

"La licitaţia din data de 2 august 2018, toate activele debitoarei Shoppingcity Oradea SRL au fost adjudecate de către societatea Sapient Center SA", a transmis Nastase BIHOREANULUI.

Moştenirea lui Puiu

Din vara anului trecut, ShoppingCity Oradea SRL, firmă patronată din umbră de afaceristul Gabriel "Puiu" Popoviciu (foto), condamnat definitiv la 7 ani de închisoare în dosarul "Ferma Băneasa" şi fugit din ţară, a intrat în faliment, iar magazinele din centrul comercial s-au închis rând pe rând. Astfel, activele societăţii au fost scoase la licitaţie publică.

Preţul de adjudecare a licitaţiei care a avut loc în urmă cu o lună a fost de 8 milioane de euro, plus TVA, potrivit lui Nastase. De altfel, acesta a fost preţul de pornire al licitaţiei.

Puiu Popovici se află la Londra, unde pe 14 august a fost reţinut de poliţia londoneză. Ulterior, el a fost pus în libertate în schimbul unei cauţiuni de 200.000 de lire sterline, fiind obligat să poarte o brăţară electronică de supraveghere. De asemenea, el este obligat să se prezinte 3 zile pe săptămână la secţia de poliţie din Londra.

"Pui" de Lotus

Firma care a devenit noul proprietar al complexului, Sapient Center, a fost înfiinţată anul acesta, la Oradea. Acţionarii societăţii sunt omul de afaceri Alexandru Pop, care deţine şi compania Sapient Imobiliare, cu 30%, şi firma Lotus Center, care deţine mall-ul cu acelaşi nume din Oradea, cu 70%.

După cum se ştie, Lotus Center îl are ca acţionar majoritar, cu 85%, pe omul de afaceri Alexandru Mudura junior (foto), fiul magnatului cu acelaşi nume, fondator al primului mall orădean, decedat în 2014.

Noii proprietari nu şi-au făcut publice intenţiile privind achiziţia, aşa cum de altfel nici nu au anunţat că au făcut această tranzacţie. Surse neoficiale ale BIHOREANULUI spun însă că Oradea Shopping City va rămâne un mall şi va găzdui mai multe magazine, branduri internaţionale cunoscute, dar şi altele de origine austriacă, precum XXX Lutz ori Hoffmann.

Lotus Center şi-a mai exprimat, în urmă cu câţiva ani, intenţia de a construi un complex comercial în interiorul oraşului, în zona străzii Tudor Vladimirescu, unde deţine teren pe amplasamentul fostei întreprinderi Înfrăţirea. Pe porţiunea de lângă hipermarketul Kaufland, compania a început deja construirea unor spaţii comerciale, similare ca aspect cu cele ale Prima Shops din vecinătate.

Debut cu stângul

Amplasat în zona de periferie a oraşului, vizavi de un alt centru comercial, ERA Park, Oradea Shopping City a pornit cu stângul. Dezvoltatorul iniţial al OSC, având denumirea de Tiago Mall, a fost declarat falimentar în mai 2010, cu datorii de peste 60 milioane euro, iar o lună mai târziu centrul a fost cumpărat la licitaţie pentru suma de 30,5 milioane euro de către firma Shoping Center Holding, controlată de Puiu Popoviciu.

Pe lângă această sumă, s-au mai investit circa 20 milioane euro în finalizarea mall-ului, potrivit reprezentanţilor investitorului. Investiţia a fost finanţată de UniCredit.

În 2016, potrivit unui anunţ publicat de agenţia imobiliară Real Time, citat de Capital, la 6 ani după ce a fost cumpărat la licitaţie în procedură de faliment, OSC a fost scos la vânzare pentru 15 milioane euro. S-a zvonit că mall-ul ar fi fost cumpărat de un grup polonez, însă se pare că tranzacţia nu a fost perfectată.

Oradea Shopping City este dezvoltat pe o suprafaţă totală de aproximativ 30.000 mp, care conţine 26.000 mp de spaţiu pentru retail.