Maşinile inteligente sunt folositoare şi atractive, dar uneori pot fi o pacoste. Este concluzia unei orădence care a trecut prin 10 minute de coşmar, după ce fetiţa ei de doar 8 luni a rămas blocată într-un autoturism smart, marca Saab.

Incidentul s-a petrecut marţi, pe Bulevardul Dacia din Oradea, şi a avut un deznodământ fericit, deoarece bebeluşul a fost scos teafăr din maşină de pompierii orădeni.

Mămica a contactat BIHOREANUL, însă, pentru a explica că n-a avut nicio vină în păţanie şi, mai ales, pentru a le transmite altor părinţi să nu se încreadă orbeşte în maşinile cu funcţii inteligente.

"Maşina, un Saab 9-5, nu are cheie clasică, pe care să o bagi în butuc sau contact, ci doar acea cheie electronică pe care trebuie să o ai la tine, ca să poţi deschide maşina sau să poţi porni motorul. Portiera se deschide cu amprentă, motorul porneşte la buton", a explicat femeia, miercuri, pentru BIHOREANUL.

Marţi, când a vrut să meargă cu fiica ei în oraş, mămica a deschis maşina, a lăsat cheia în interior, dar nu în locul anume destinat ei, şi a pus bebeluşul în scoică. "Urma să bag căruciorul în portbagaj, aşa că am închis portiera, ca să pot trece. Moment în care maşina s-a blocat, nu am mai putut să o deschid cu amprentă. Nu am mai putut să fac nimic", a povestit orădeanca. A sunat la 112, iar pompierii orădeni au mers rapid spre ea, au spart un geam al autovehiculului şi l-au deblocat.

"Au văzut şi pompierii că nu era cheia la fetiţă, deci nu ea a blocat maşina. N-am greşit cu nimic, am făcut aşa cum fac de doi ani, de când am maşina asta şi o conduc frecvent. Niciodată nu am mai păţit însă să se blocheze singură, iar amprenta mea să nu folosească la nimic. Mai mult, teoretic, maşina nici nu ar trebui să se blocheze dacă motorul nu este pornit", a declarat mămica.

Femeia a sunat şi la reprezentanţa Saab din Marea Britanie, de unde a achiziţionat maşina, iar angajaţii de acolo i-au confirmat că a fost o eroare a autoturismului, despre care nu au informaţii că s-ar produce frecvent. "A fost o eroare rară, dar pentru mine îngrozitoare. Tocmai de aceea vreau să ştie şi alţi părinţi prin ce am trecut, să fie mai precauţi cu maşinile smart", a mai spus orădeanca. Ea a mai ţinut să le mulţumească echipajelor ISU şi ale Poliţiei care au intervenit la această operaţiune şi, astfel, i-au recuperat bebeluşa în siguranţă.