După ce o tânără a încercat să dea foc steagului Ungariei arborat la sediul UDMR Bihor din pasajul Vulturul Negru, poliţiştii orădeni au deschis un dosar penal pentru distrugere.

Autor necunoscut

Informaţia a fost confirmată BIHOREANULUI de comisarul Alina Dinu, purtător de cuvânt al Poliţiei Bihor. "Poliţia municipiului Oradea s-a sesizat din oficiu în urma imaginilor difuzate în spaţiul public şi a deschis dosar penal pentru distrugere", a declarat Dinu.

Tânăra cu pricina, care s-a urcat pe mai multe scaune şi a încercat să incendieze steagul Ungariei cu o brichetă nu a fost încă identificată.

Patru vandalizări în patru luni

Pe de altă parte, într-un comunicat publicat pe pagina sa de Facebook, în limba maghiară, UDMR Bihor anunţă că va face o plângere penală pentru această tentativă de incendiere. Politicienii maghiari susţin că aceasta a fost a patra vandalizare a drapelului maghiar din ultimele patru luni.

"De-a lungul Pasajului Vulturul Negru sunt montate camere de supraveghere şi, după ştiinţa noastră, au fost surprinse toate cele patru vandalizări, însă Poliţia nu a solicitat înregistrările, după cum nu i-a găsit nici pe autorii faptelor. Ultima acţiune a fost filmată cu telefonul mobil şi de un tânăr maghiar de bună-credinţă, astfel că la noua plângere penală pe care o vom înainta Poliţiei vom ataşa şi dovada. În înregistrare se vede clar intenţia persoanei de a incendia steagul, autoarea nereuşind să facă acest lucru doar pentru că tânărul care o filma a oprit-o, fapt pentru care noi îi suntem recunoscători şi îi mulţumim pentru curajul şi ataşamentul său faţă de simbolurile noastre naţionale", se arată în comunicatul UDMR Bihor.

Să fim "unguri adevăraţi"

De asemenea, consilierul local UDMR Pető Dalma a postat, pe pagina sa de Facebook, un mesaj în care confirmă că steagul Ungariei a mai fost rupt şi furat din faţa sediului UDMR Bihor, publicând şi imagini care arată că, în vreme ce pe sediu există 4 suporţi de steaguri, arborate sunt doar cel al României, al Uniunii Europene şi al UDMR.

Pető afirmă, totodată, că de fiecare dată au fost făcute plângeri la Poliţie, dar cu "rezultat zero". Acest lucru a dus la amplificarea ostilităţilor, susţine consiliera, astfel încât acum s-a încercat chiar incendierea steagului.

Pető acuză Poliţia Locală că nu a patrulat în Pasajul Vulturul Negru, deşi în Piaţa Unirii se desfăşura "cel mai vizitat weekend" al Târgului de Crăciun. "Unde este Poliţia Locală? N-ar trebui să servească în locuri ca acesta?", se întreabă UDMR-ista. În final, aceasta îi îndeamnă pe orădenii de etnie maghiară să fie mai uniţi şi să se dovedească "unguri adevăraţi".

Repezentanţii UDMR nu explică de ce, pe lângă steagul formaţiunii, care conţine culorile tradiţionale ale naţiunii maghiare, au arborat pe sediu şi drapelul de stat al Ungariei, lucru permis de legea românească doar provizoriu, la evenimente oficiale şi pe clădiri ale unor instituţii.