Echipaje ale ABA Crişuri, Gărzii de Mediu Bihor şi Companiei de Apă Oradea au fost alertate joi dimineaţă, după ce pe cursul pârâului Peţa au fost observaţi peşti morţi.

Adona, suspectată

"Ne-am autosesizat, după ce colegii noştri care lucrează la decolmatarea şi igienizarea pârâului Peţa, pe tronsonul din Oradea, au observat peşti morţi pe suprafaţa apei", a declarat purtătorul de cuvânt al ABA Crişuri, Anca Mihociu, pentru BIHOREANUL.

Peştii morţi au apărut în zona confluenţei Peţei cu Adona, pârâu întubat care traversează Nufărul şi Cantemir.

Adona se varsă în Peţa în zona depoului OTL, iar cum în amonte nu există peşti morţi, specialiştii ABA Crişuri bănuiesc că poluarea vine din Adona.

În plus, a spus Mihociu, apa din Peţa nu are un aspect anormal, însă la confluenţa celor două pârâuri s-a observat o spumă albă, venită din Adona.

Pe lângă muncitorii care culeg peştii morţi din apă, au fost mobilizaţi şi specialişti ai laboratorului ABA Crişuri, care au prelevat probe de apă din Peţa în trei puncte, mai precis de la confluenţa pârâurilor, din zona străzii Feldioarei şi din preajma podului peste Peţa, de lângă Universitate, iar din Adona în două puncte.

"Nu putem estima cantitatea de peşti morţi până când vom străbate tot cursul, pentru a culege toate exemplarele", a mai spus Mihociu.

Cu repetiţie

Alarmant este că episoade similare s-au mai petrecut în ultimele săptămâni, dar autorităţile nu au reuşit să oprească moartea peştilor.

Aşa cum BIHOREANUL a scris, o angajată a Bibliotecii Universităţii din Oradea, Brînduşa Doca, care zi de zi trece pe malul Peţei, în drum spre muncă, a mai reclamat că a văzut peşti morţi pe Peţa

Pentru că a sesizat ABA Crişuri fără folos, femeia chiar a trimis probe de apă unui specialist din Iaşi, Silviu Gurlui, care a analizat mostrele şi a prezentat o concluzie şocantă: apa care curge pe Peţa este poluată cu dioxid de azot, fosfaţi, amoniu, dar chiar şi cianuri.

La acea vreme, reprezentanţii ABA Crişuri au spus despre rezultatele lui Gurlui că sunt neclare.

UPDATE:

Printr-un comunicat de presă transmis joi după-amiază, ABA Crişuri a anunţat că a strâns din apa Peţei 50 de kilograme de peşte mort.

Exemplare din peşti au fost predate Direcţiei Sanitar-Veterinare, în timp ce specialiştii ABA Crişuri vor analiza probele de apă luate. Rezultatele analizelor vor fi disponibile peste 5 zile, a mai arătat comunicatul ABA Crişuri. 

Instituţia mai arată că, cel mai probabil, poluarea s-a produs în cursul nopţii de miercuri spre joi, întrucât în cursul zilei de miercuri angajaţii au mai fost în zonă, dar n-au observat niciun peşte mort.