După ce comisia zonală a monumentelor publice a aprobat solicitarea Primăriei Oradea de a amplasa statuia lui Emanuil Gojdu în Parcul 1 Decembrie, aproape de intrarea colegiului care poartă numele avocatului, municipalitatea a angajat o firmă pentru realizarea soclului, se arată într-un comunicat al municipalităţii transmis marţi.

În urma unei proceduri iniţiate în sistemul electronic de achiziţii publice, Primăria a angajat firma Flodor Transcom pentru amplasarea şi montarea statuii.

Valoarea contractului este de 66.000 de lei, societatea fiind aceeaşi care a răspuns de reabilitarea statuii lui Traian Moşoiu.

"Până la această dată, constructorul a realizat fundaţia pe care vor fi amplasate soclul şi statuia. Statuia este restaurată de restauratorul atestat Ştefan Valentin, urmând ca după montare să se realizeze ultimele finisaje, ca etapă finală în procesul de restaurare", se arată în comunicat. Soclul este realizat dintr-un bloc compact de piatră travertin.

Statuia lui Gojdu va fi dezvelită în noul amplasament pe 5 octombrie, cu prilejul festivităţilor dedicate centenarului Colegiului Naţional Emanuil Gojdu.

În ultimii ani, statuia celebrului avocat şi filantrop orădean a trecut printr-un periplu nedorit.

Ridicat din Piaţa Unirii în anul 2015, când zona a intrat în modernizare, bustul a fost depozitat de Primărie în ştrandul Ioşia, în condiţii improprii. Edilii promiteau atunci că soluţia este provizorie, viceprimarul Mircea Mălan explicând că în scurt timp va fi reabilitată şi Piaţa Emanuil Gojdu, iar statuia va fi pusă la loc de cinste acolo.

Reabilitarea pieţei cu acelaşi nume nu s-a mai înfăptuit, iar în urma unor amenzi încasate de Primărie de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură, pentru depozitarea neadecvată a monumentului, şi a presiunii publice, Primăria a mutat statuia, în februarie 2018, în Cetatea Oradea, unde se află şi în prezent.