După ce Ungaria şi-a închis graniţele pentru cetăţenii străini, iar pe orădenii cu dublă cetăţenie îi pune să stea în caranină 14 zile cum intră pe teritoriul ţării vecine, Primăria Oradea a anunţat, joi, că pune la dipoziţia orădenilor cu case peste graniţă, dar cu domiciliul oficial în Oradea, 10 locuinţe pe perioada în care graniţele rămân închise, pentru o chirie modică. Este vorba despre mici garsoniere pe strada Moreni. 

"În contextul epidemiologic actual, coroborat cu măsurile luate de autorităţile statului vecin, Ungaria, în cazul persoanelor care şi-au cumpărat proprietăţi (locuinţe) în localităţile de frontieră din Ungaria (şi care locuiesc efectiv acolo), dar au continuat să îşi desfăşoare activitatea lucrativă în Oradea, pentru a nu-şi pierde locurile de muncă din municipiu şi nu au alternativă locativă în Oradea, Primăria pune la dispoziţia cetăţenilor români, care au domiciliul în Oradea, dar care locuiesc efectiv în localităţile de frontieră din Ungaria, pe perioadă determinată, un număr de 10 unităţi locative individuale în blocul de microgarsoniere situat în str. Moreni nr. 2", a transmis Primăria printr-un comunicat. 

Potrivit documentului, chiria lunară pe care aceştia o vor plăti este de 111 lei, la care se adaugă cheltuielile legate de utilităţi. 

Municipalitatea transmite că persoanele interesate au posibilitatea transmiterii solicitărilor pentru accesarea unei asemenea locuinţe pe e-mail-ul: locuinte@oradea.ro. "Facem precizarea că aceste locuinţe se vor atribui în măsura disponibilităţii, strict în ordinea înregistrării cererilor. Informaţii suplimentare se pot obţine la nr. de telefon 0259/ 408.865", se mai arată în comunicat. 

Amintim că Ungaria a decis, zilele trecute, să închidă graniţele pentru cetăţenii străini pentru a evita răspândirea noului coronavirus. Această decizie îi afectează pe mulţi orădeni care ba au locuinţe, ba lucrează în Ungaria.

Astfel, potrivit noilor reglementări, în cazul navetiştilor români din Ungaria, există, în prezent, 4 situaţii, după cum explică deputatul Szabo Odon, președintele executiv al UDMR Bihor:

- Cei care au toate documentele în regulă, adică au dublă cetăţenie, dar şi actul de reşedinţă (lakcímkártya), pot veni în România la serviciu şi se pot întoarce fără să fie plasaţi în carantină; 

- Pentru cei care au dublă cetăţenie dar nu şi-au făcut act de reşedinţă, pentru că au vrut să-şi păstreze “buletinul” de Oradea, problema a fost soluţionată în cursul zilei de joi. Acum ei pot să se întoarcă acasă în Ungaria şi pot face naveta, fără să fie plasaţi în carantină

- Pentru categoria celor care nu au dublă cetăţenie, dar au act de reşedinţă în Ungaria, există discuţii la nivelul ministerelor de externe din România și din Ungaria, autoritățile sperând că în curâd să poată face naveta fără să fie plasaţi în carantină

- Cea mai mare problemă este a persoanelor care nu au nici cetăţenie maghiară şi nici nu şi-au făcut act de reşedinţă, bazându-se pe faptul că în UE circulaţia persoanelor este liberă.

Pentru cei din urmă, UDMR Bihor a solicitat intervenţia MAE din România pe lângă instituția omologă din Ungaria, dând ca exemplu intervenţia ministrului de externe maghiar pe lângă cel austriac. “Am cerut tuturor să se implice. Sunt sute de oameni în zona de graniţă, statul nu trebuie doar să profite de pe urma acestor oameni care plătesc impozite şi lucrează în România dar locuiesc în Ungaria”, a declarat BIHOREANULUI președintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon.