Orădenii s-au mirat să vadă, miercuri, în prima parte a zilei, un avion cu o formă mai neobişnuită pe cerul oraşului. Aeronava, care făcea un zgomot destul de puternic, a fost văzută survolând de mai multe ori Oradea.

Un orădean a semnalat întâmplarea BIHOREANULUI, întrebând oare ce aparat de zbor cu aripile şi elicele în partea din spate zboară deasupra oraşului. "Nu ştiţi pentru ce un avion cu o formă neobişnuită tot dă ture? Până acum a făcut vreo patru ture peste Oradea. În zona Episcopia l-am văzut. S-au mirat şi vecinii", a transmis cititorul, alături de mai multe filmuleţe cu avionul. 

BIHOREANUL a aflat că este vorba despre un avion Piaggio Avanti, venit la Oradea pentru a testa şi calibra sistemul de aterizare al pistei Aeroportului Internaţional Oradea. 

"Autoritatea Aeronautică Civilă face astfel de teste şi verificări cam de 2-3 ori pe an. Verificările se fac într-o singură zi, în mai multe ture", a declarat directorul interimar al Aeroportului, Dan Bălăcel. 

Concret, aparatul de zbor Piaggio Avanti a testat sistemul ILS al Aeroportului (Instrument Landing Sistem), care transmite semnale radio de la pistă spre aeronava care se apropie de aceasta, fiind folosit în special în condiţii de ceaţă. 

"Normal că se miră lumea la cât timp a trecut de când nu mai avem decolări/aterizări la Oradea", a comentat pe Facebook un bihorean.