Mai multe lucrări de dezinsecţie vor fi executate, săptămâna viitoare, în spaţiile publice de către Primăria Oradea. În ultmul timp, ţânţarii au reprezentat o problemă majoră pentru orădeni, care s-au plâns de disconfortul creat de insecte.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de municipalitate, în perioada 09-10.07 şi 11-12.07 se vor executa lucrări de dezinsecţie la sol, aceasta fiind cea de-a IV-a etapă din acest an a procedurilor în zonele publice.

În cadrul operaţiunii se vor folosi substanţele "K-OTHRINE PROFI EC 250", un insecticid conceput pentru combaterea ţânţarilor adulţi, inclusiv a celor din specia Aedes Albopictus, care au răspândit virusului Zika şi "VECTOBAC WG", un insecticid pentru combaterea ţânţarilor aflaţi în stadiul de larvă.

Deşi cele două produse au toxicitate redusă, care nu dăunează sănătăţii oamenilor şi animalelor, specialiştii recomandă orădenilor să evite contactul substanţei cu ochii, arată comunicatul Primăriei.

Conform informării, orădenii care deţin terenuri cu vegetaţie, adică au grădini, livezi şi terenuri virane sunt rugaţi să execute lucrări de dezinsecţie concomitent cu operaţiunile municipalităţii desfăşurate prin operatorul Coral Impex SRL.

"Menţionăm că Municipiul Oradea are obligaţia de a presta această activitate numai în spaţiile publice, dar insectele (muşte, ţânţari etc.) migrează şi pe domeniile private ale cetăţenilor, iar dacă pe aceste spaţii nu se efectuează operaţiuni de dezinsecţie, operaţiunea de ansamblu nu poate avea un rezultat satisfăcător. Primăria Oradea solicită totodată cetăţenilor să asigure cosirea vegetaţiei cel puţin o dată pe lună pe perioada sezonului cald, deoarece vegetaţia abundentă favorizează apariţia ţânţarilor", a spus şeful Serviciului Lucrări şi Servicii Publice din cadrul Primăriei Oradea, Mircea Stejeran, potrivit comunicatului.

În caz de timp nefavorabil lucrarea de dezinsecție se va amâna pentru o perioadă ulterioară, care va fi comunicată, se mai arată în informare.

Cea de-a treia dezinsecție de pe domeniul public al Oradiei s-a desfășurat între 27 şi 29 iunie. 

Citește de ce s-au înmulțit țânțarii, în articolulBiologul Alexandra Puiu explică de ce a ajuns Oradea invadată de ţânţari. „Este o infestare masivă”