Închis din 2014 în Penitenciarul Oradea pentru viol, un tânăr în vârstă de 24 de ani s-a spânzurat cu aţă cerată de o ţeavă a instalaţiei de încălzire. Incidentul s-a petrecut pe 9 martie, însă nu a fost făcut public de reprezentanţii Penitenciarului Oradea.

La solicitarea BIHOREANULUI, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului, Adina Bîrda, a precizat, joi, că este vorba despre un deţinut din judeţul Sălaj, încarcerat din 2014 în Penitenciarul Oradea pentru a executa o pedeapsă de 14 ani şi jumătate de închisoare pentru viol.

Tânărul era considerat un deţinut docil şi serios, el fiind şeful unui punct de lucru de confecţii pantofi. Sâmbăta trecută, el a părăsit încăperea în care lucra alături de colegi pentru a aduce nişte materiale dintr-un mic depozit.

"După 15 minute, agentul a constatat că deţinutul nu se mai întoarce şi a mers să vadă ce s-a întâmplat. L-a găsit spânzurat cu aţă cerată, care era folosită la pantofi, şi a chemat imediat asistenul medical, care i-a aplicat manevrele de resuscitare, fiind apelat în acelaşi timp şi serviciul unic 112", a precizat Adina Bîrda pentru BIHOREANUL.

Echipajele sosite la faţa locului au reuşit resuscitarea şi au transportat sinucigaşul la spital. A doua zi, mai precis duminică după amiaza, tânărul a fost declarat, însă, în moarte cerebrală.

Tânărul nu avea abateri disciplinare în dosar şi nici tentative de suicid în trecut. La Penitenciar s-a demarat o anchetă internă pentru stabilirea împrejurărilor care au condus la producerea evenimentului.

Potrivit coordonatorului Programului de Transplant în Bihor, dr. Carmen Pantiş, tânărul ar fi fost eligibil pentru prelevarea de organe în vederea transplantării acestora, bunica deţinutului dându-şi acordul pentru transplant. Totuşi, prelevarea nu s-a putut face din cauza legislaţiei în vigoare. Mai precis, Ordinul 429/2012 al Ministerului Justiţiei prevede că deţinuţii nu pot dona sânge sau organe decât rudelor până la gradul IV. 

Doctoriţa Carmen Pantiş spune că legislaţia ar trebui modificată, având în vedere că şi în cazul de faţă tânărul ar fi putut salva alte vieţi.